View Single Post
Vechi 03.06.2013, 13:53:52
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Eu am pățit odată ceva asemănător, adică tot cu rugăciunile m-am așezat.
Am mers la Spovedanie fără nici o emoție, parcă eram de tablă. Sesizînd asta, m-am gândit că nu e deloc normal ce mi se întâmplă și mi-am explicat starea de împietrire ca pe un rod al unei frici neconștientizate sau al unei amărăciuni mari etc.
Dar cum să ajung la niscaiva frăgezime și receptivitate?
Am scos cărticica și am așteptat să se spovedească alții și am citit rugăciunile până am simțit cum încep să plâng încetișor.... Continuînd să mă rog, starea emoțională s-a așezat, cuminte, în locul unde am simțit oarecare pace și dorința vie de a mă spovedi.
Pe atunci mă spovedeam și eu cu listuța. Cu vremea, am trecut surîzînd pe lângă această practică de început (m-a ținut aproape un an, etapă necesară și folositoare). Duhovnicul m-a încurajat să experimentez și altă formă de spovedanie, fără enumerări de păcate, școlărește. Dar la început citeam sau ziceam din memorie o listă mai scurtă sau mai lungă de prostii făptuite, ca un copil mic și năzbâtios care ... spune tot, de frică. Marile frământări nu erau pe atunci vizibile, nici dezlegate să se înfățișeze sub epitrahil.
Să ne ajute Dumnezeu să trecem peste etapa aceasta a hârtiuțelor cât mai curînd, la sorocul potrivit fiecăruia, pentru o aprofundare a travaliului de traversare a iadului și morții!

P.S. Rugăciunea de toată vremea, rugăciunea scurtă, ajută mult la liniștire, la împăcare rezonabilă cu sine și la menținerea dorinței de spovedanie deasă. Așa am constatat din experiență.
Pe de altă parte, neglijarea rugăciunii și a citirii cărților ziditoare de suflet, la care aș adăuga absența de la slujbe (în special Maslu și vecernii, că la Sfânta Liturghie absențele sunt mai rare), duce la scăderea râvnei pentru lucrarea de sine, implicit la depărtarea de spovedanie. Tot din experiență cunosc și asta.

Last edited by cezar_ioan; 03.06.2013 at 14:02:30.
Reply With Quote