View Single Post
Vechi 03.06.2013, 23:24:27
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu nu inteleg lucrul asta cu listuta sau carticica pentru a-ti spune pacatele.
Nu stiu, dar eu cred ca pana la urma toti facem mereu aceleasi pacate, care se repeta. De unde sa vina ceva nou? Cat de nou si de nemaintalnit?
Pe de alta parte si preotul ne ajuta intrebandu-ne.
Cam stim cum trebuie sa stim si sa ne purtam, de acolo putem sa ne dam seama ce se abate de la regula.

Mie imi este teama in general de spovedanie, pentru ca nu stiu ce sa mai spun.
Ori le spun mereu pe aceleasi, ori sa inventez... Nu stiu ce pot sa spun, pentru ca doar nu apare ceva nou.
Si pe urma preotul intreaba daca am ceva deosebit care trebuie spus, nu cele obisnuite. Ce le care te-ar putea impiedica la impartasit.

Chiar nu stiu cum faceti voi de va trebuie listute. Aveti asa multe de fiecare data? Noi?

Ca daca nu le faci pe alea 7 (nu ucizi, nu faci avort, nu esti certat, nu furi, nu faci rau altuia, nu faci desfrau) ce poti sa mai spui?

Poate ca mai bine ar avea parintele lista cu ceea ce vrea el sa stie, ce i se pare lui pacat si sa ne intrebe.
"A face rau altuia"-aici intra o gama larga de pacate,si trebuiesc detaliate.
A barfi,a face o nedreptate cuiva,a trada o persoana care si-a pus increderea in tine,a face diferente rasiale intre oameni(si alte discriminari-a fi misogin,a nu suferi provincialii,a trata cu inferioritate oamenii fara studii...),a insela pe cineva ,a fi duplicitar,a te folosi de cineva-derivat din pozitia sociala pe care o ai vizavi de persoana respectiva s.a.m.d.

Ai nevoie de timp de reflectie inainte de spovedanie pt a-ti analiza cat de cat faptele in interactiune cu altii(sfera personala,profesionala,sociala).
Nu inseamna ca daca nu facem cele 7 pacate capitale ne gasim intr-o stare vecina cu sfintenia.

Ca sa nu mai vorbim ca si la desfrau exista destul de multe derivate(desfraul care se face in cadrul casatoriei,etc)
Dar despre "sa nu ucizi!" ? Credeti ca se refera restrictiv la oameni?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 03.06.2013 at 23:30:04.
Reply With Quote