Citat:
În prealabil postat de Decebal
Evident că și ceilalți au dezvoltat foarte multe valori, pe anumite secțiuni cu mult mai multe decât ortodocșii. Dar toate aceste valori nu le validează ceea ce din punct de vedere ortodox este erezie, și nu le validează tradițiile lor ca elemente ale Sfintei Tradiții. Pe de altă parte acest sentiment de inferioritate al ortodocșilor în fața celorlalți este cauzat în esență chiar de rigiditatea și alunecările de la Tradiție ale ortodocșilor sau așa zișilor ortodocși înșiși. Greșelile ortoodcșilor au lăsat și lasă celorlalți câmp de acțiune și de pretenții de legitimitate ca Tradiție autentică a Bisericii. Iar soluția nu era și nu este în mod absolut necesar vreun dialog, mai ales pentru o Biserică ce se consideră Biserica cea una și adevărată instituită de Iisus Hristos, deși este în mod evident necesar și un anumit tip de dialog cu ceilalți, ci era și este adevărata ortodoxie practicată de ortodocși în toate vremurile vieții fiecăruia, în toate contextele și de la primul până la ultimul. Nici ecumenismul și nici nimeni nu vor salva Ortodoxia istorică de la prăbușire în afară de întoarcerea autentică la Dumnezeu, schimbarea vieții și trăirea practică a unei vieți în Hristos. Nu există altă cale.
|
Subscriu acestui punct de vedere.
(Exceptînd pasajul cu sentimentul de inferioritate al ortodocșilor față de ceilalți. De așa ceva eu nu am cunoștință și mă mir că se poate pune așa problema... Tare mult mă mir și mă necăjesc acum, Decebal. Cum vine asta, frate? Unde crește sentimentul ăsta de n-am auzit de el în Biserică, printre credincioșii de la noi și din alte părți ale lumii creștin-ortodoxe?)