View Single Post
  #415  
Vechi 04.06.2013, 19:50:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Omul se vede mai bine pe sine atunci când se oglindește în alții

Slăbiciunile sunt ale noastre; fie că le-am dobândit din propria noastră neatenție, fie că le-am moștenit de la părinți, fiecare din noi trebuie să facă nevoință potrivită pentru a se elibera de ele

Omul se vede mai bine pe sine atunci când se oglindește în alții. Dumnezeu dă fiecărui om harisma ce-i trebuie ca să se ajute, indiferent dacă o pune în valoare sau nu. Dacă o pune în valoare, va ajunge la desăvârșire. Și slăbiciunile sunt ale noastre; fie că le-am dobândit din propria noastră neatenție, fie că le-am moștenit de la părinți, fiecare din noi trebuie să facă nevoință potrivită pentru a se elibera de ele. Până ne vom elibera, trebuie să ne oglindim pe noi înșine în cusururile celuilalt și să ne cercetăm unde ne aflăm. Dacă, de pildă, vedem în celălalt o slăbiciune, imediat să spunem: "Ia să văd, nu cumva o am și eu?", iar dacă o avem, să ne nevoim să o tăiem.
Părinte, și dacă gândul îmi spune că nu am slăbiciunea aceasta, ce să-i răspund?
Să spui: "Eu am altele mai mari; aceasta este foarte mică în comparație cu ale mele". Se poate ca uneori slăbiciunile tale să fie mai mici, dar să ai și mai puține circumstanțe atenuante. Dacă se cercetează oricine în felul acesta, vede că el are cusururi mai mari decât celălalt. Apoi vede și virtuțile celuilalt. "Ia să văd, își spune, există în mine această virtute? Nu. Vai, cât sunt de departe de acolo unde trebuia să mă aflu". Cel ce lucrează astfel, de toate se folosește, se schimbă în sensul cel bun și se desăvârșește. Se folosește de sfinți, se folosește de nevoitori, se folosește chiar și de oamenii din lume. Pentru că de ar vedea, de pildă, un mirean care nu se bagă în seamă pe sine, că se jertfește, va spune: "Oare eu am această mărime de suflet? nu o am și mai sunt și om duhovnicesc!" și atunci încearcă să-l imite. Cu toții avem de făcut multă treabă. Bunul Dumnezeu pe toate le iconomisește spre binele nostru într-un mod înțelept.


(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești, Nevoință duhovnicească, III, Editura Evanghelismos, p. 154-155)
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote