Frați și surori antiecumeniști,
dacă suntem și voim să rămânem în Biserică nu ne schimbăm învățătura de credință,
nu facem rabat de la hotărârile sinodale,
nici nu vom lua în brațe mișcările veacului acestuia, oricum s-ar numi ele: ecumenism, masonerie etc.
Și pururea ne vom cinsti înaintașii îmbunătățiți prin nevoințe și har și ne vom apropia cu evlavie de sfinții noștri, pe care îi considerăm luminători ai Ortodoxiei.
Asupra acestor aspecte cred că suntem cu toții, noi cei ce ne numim creștini ortodocși, în deplin acord.
Cum vom proceda, însă? Ce sentimente vom nutri atunci când ne facem lucrarea; ce și cum vorbim, ce și cum făptuim?
Unii, găsind în cuvintele Păstorilor o delimitare clară față de mișcări precum ecumenismul sau alte orientări schismatice, s-au grăbit să se creadă îndreptățiți să își exprime caracterul, fără nici o măsură de igienă personală. Caracter care nu înseamnă altceva decât valorile și acțiunile cu încărcătură morală, devenite active/manifeste în relațiile cu semenii. În relații, da, întrucât caracterul are sens și rost doar în întâlnirea omului cu alt om.
Să listăm câteva trăsături de caracter care alcătuiesc și exprimă personalitatea: toleranța sau intoleranța, sinceritatea (onestitatea) sau ipocrizia (fățărnicia), modestia sau aroganța, curajul sau lașitatea, altruismul sau egoismul, individualismul sau comunitarismul, independența deciziei sau sugestibilitatea. Și multe altele care nuanțează relația cu aproapele.
Dar cum se exprimă aceste însușiri ale omului, pe care în Biserică le lucrăm împreună cu Duhul Sfânt și le numim virtuți?
Mai ales când întâlnim oameni, concepții, simțăminte diferite de ale noastre sau chiar potrivnice: cum ne exprimăm caracterul și, implicit, cum urmăm poruncile Domnului?
La această întrebare, unii antiecumeniști au găsit de cuviință să răspundă înverșunat, pătimaș, cu desconsiderare și aroganță, intolerant și egoist. Nu cred că au folosit cu înțelepciune prilejul de a-și face roditoare credința, ci dimpotrivă, cred că s-au vătămat și pe ei și au vătămat și pe semeni.
Alții caută să învețe cum să dialogheze cu semenii. Fie, aceștia, chiar și ecumeniști. Spre folosul tuturor, întru îndreptare în Hristos Domnul.
Last edited by cezar_ioan; 05.06.2013 at 01:08:33.
|