Astăzi la ora de religie copiii din clasa I, unde Tudor este elev, au aflat de la profesoara lor că "ascultarea de fapt nici nu există". După ce a făcut această afirmație profesoara a plecat, lăsînd ca temă copiilor să cugete la această afirmație. Vor discuta ora viitoare subiectul, mai în amănunt.
Tudor a cugetat deja și mi-a spus pe seară opinia lui, care sună cam așa:
"Doamna a vrut, cu siguranță, să ne provoace să gândim. E tare bine să gândești, tati, ai avut dreptate! Știi, eu când gândesc simt așa o plăcere de parcă aș zbura cu un cornet de înghețată aromată prin cer... E un fel de bucurie dulce, nu știu cum să zic... Aproape ca la rugăciune.
Așa, să revin, că mi-am dat seama ce ar putea să ne spună profa.
Eu, după cum ai observat, nu sunt prea ascultător. Mi-am dat și seama de ce: oamenii mari, chiar și tu și mami, aduc mereu argumente sau sfaturi doar dintr-o parte. De exemplu, tu mi-ai arătat ieri de ce să-mi vând telefonul primit ca premiu la concurs (Tudor a câștigat un premiu la șah) dar nu ai arătat nici un motiv pentru care l-aș putea păstra... Eu nu prea am încredere în sfaturi de genul ăsta, să nu te superi... Nu pot să te ascult pentru că simt că vrei să mă păcălești, să mă forțezi.
Dimpotrivă, eu am descoperit că nici un lucru nu e cu totul bun sau cu totul rău.
Mai mult, Dumnezeu ne pune în față și răul și binele și ni le argumentează pe amândouă. Nu așa m-ai învățat? Nu avem noi de ales și moartea și viața? Nu alegem una din acestea două?
Și uite, aici e de fapt poanta: eu nu pot asculta decât acolo unde am de ales. Unde nu am de ales pot să mă supun, da, dar cred că asta nu e de la Dumnezeu, tati...
Eu cred că Dumnezeu ne-a creat liberi să alegem. Dacă asta e ascultarea la care ne cheamă oamenii mari, eu sunt ascultător. Dacă nu, atunci eu aleg să fiu neascultător.
Acum, dacă am zis bine, îmi iei o înghețată?...:) Te rooog!"
Nu știu dacă a zis bine dar cred că a adus o contribuție la tema topicului. Mi-a dat voie să o scriu aici, înainte să meargă la culcare. E a doua lui postare, după cadoul către ceilalți copii, de 1 Iunie. Se pare că avem așadar un nou forumist, în vârstă de 7 ani. Cred că ar fi momentul să-i fac un cont, de nu încalc cumva o regulă a forumului (o încalc?). Să nu vă supărați dacă uneori se exprimă copilărește, vă rog!...:)
|