View Single Post
Vechi 06.06.2013, 13:38:23
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Văd că se tot nuanțează tema listei cu păcate, deși subiectul era emoțiile.
Revin și eu cu o completare.
Poate am lăsat impresia că aș fi împotriva listei scrise la spovedanie. Nu, nu sunt, așa cum am precizat deja în prima postare, parcă.
Spun doar că spovedania nu se reduce doar la etapa aceasta, că relația duhovnicească poate fi mult mai nuanțată și mai profundă, că mărturisirea nu este enumerare de greșeli ci un proces de călătorie în înfruntarea tot mai adâncă a tunelului morții consecutive păcatului din om.
Cred că a rămâne la hârtiuța cu păcățele înseamnă, de la o vreme, a bate pasul pe loc.
Când conștiința ta e frământată cu adevărat, n-ai nevoie de prea multe pixuri și hârtii. Știe hârtia inimii cu mult mai bine ce-o apasă, ce o murdărește...

În concluzie, fără a nega sau desconsidera rolul listei personale de păcate, am dorit să spun că drumul poate continua dincolo de această formă practicată în general la noi, așa cum arată mulți dintre mărturisitori (și cum am descoperit și eu, în puțina mea practică).

Dacă nu știam nimic bun despre asta, nu mă băgam. Dar pentru că descoperisem un folos și pentru că am mai și citit pe această temă, credeam că fac un lucru bun să spun și altora.

Oare nu a mai auzit nimeni de spovedanie continuată și în afara listei, în alți termeni, cu alte forme de exprimare, mai puțin generice și mai pronunțat personale?
Toată lumea de pe la noi se spovedește în formule oficiale, în exprimări stereotipe?
Suntem un popor de indivizi atât de depersonalizați? Atât de conformiști și obedienți? Roboți de serie programați la aceleași liste de formule?

Păi, în acest caz, se explică multe. De pildă că ne lipsesc practicile ortodoxe și că doar avem impresia că suntem ortodocși.
Ne nevoim, nu-i vorbă, ne străduim cu bună-voință, dar o facem eretic, fraților! Ortodoxia încurajează mântuirea subiectivă, adică personală, iar nu cea de turmă depersonalizată. Nu se mântuiește nimeni cu formula altuia. Ci cu inima lui, cu toată ființa lui, așa cum e singular, inimitabil, de la-nceputul lumii până la sfârșit. Fiecare om e o apariție singulară în istorie, oricât ar părea că se aseamănă cu alții. Oare nu ar trebui să fie și mărturisirea lui la fel de singulară?

Last edited by cezar_ioan; 06.06.2013 at 15:21:50.
Reply With Quote