View Single Post
Vechi 06.06.2013, 20:39:08
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Părinte, mă mânii foarte repede!

Cum te cuprinde mânia, repetă "Doamne miluiește". Prin rugăciune se curăță orice întinăciune.

O femeie, cândva, i-a spus:

- Părinte, mă mânii foarte repede.

El i-a răspuns:

- Cum te cuprinde mânia, repetă "Doamne miluiește". Prin rugăciune se curăță orice întinăciune.

La întrebarea unei fiice duhovnicești cum să se roage, Starețul și-a făcut încetișor semnul crucii, s-a aplecat, atingând cu mâna dreaptă pământul și a spus: "Roagă-te așa. Roagă-te trupește și Domnul îți va trimite Harul Său în ajutor. Roagă-te ca Domnul să împărățească în inima ta; atunci se va preumple de mare bucurie și nici o tristețe nu va putea să o neliniștească." Altă dată sfătuia: "Roagă-te simplu: Doamne dăruiește-mi Harul Tău! Dacă vă acoperă norul necazurilor, atunci rugați-vă: Doamne, dăruiește-mi Harul Tău. Și Domnul ne va izbăvi de primejdii".

Odată, bătrânul vizitiu Timotei a căzut la picioarele Părintelui, fața i s-a transfigurat de credință, umilință și nădejde: "Părinte, pentru ca raza ta caldă să încălzească sufletul meu rece, pentru ca el să se aprindă în drumul spre cer...". După această frază complicată el a spus simplu: "Părinte, nu am lacrimi." Dar Starețul, cu un zâmbet minunat, i s-a închinat și i-a spus: "Nu este nimic, sufletul tău plânge, iar aceste lacrimi sunt mult mai prețioase decât cele trupești".

(Starețul Nectarie de la Optina, colecția Cuvioși stareți de la Optina)