Subiect: Postul meu ?
View Single Post
Vechi 07.06.2013, 20:08:56
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Cătăline, chiar pe topicul dedicat ecumenismului am cel puțin două postări în care îmi exprim clar poziția față de ecumenism, precum și una în care comentez puțin, foarte puțin dar în sens pozitiv, un material de folos privind ecumenismul, pe care l-a recomandat Decebal.
Cezar, daca observi eu nu m-am certat vreodata cu tine, doar tu ai facut asta, iar eu am raspuns la mesajele tale. Niciodata din cate tin eu minte nu te-am atacat primul vreodata, iar la atacurile tale trebuia sa raspund si eu intr-un fel, cum s-a intamplat si de data asta. Si nu ti-am mai adresat mesaje doar ca sa evit aceste discutii, nu pentru ca as fi pastrat o ranchiuna.
In legatura cu ecumenismul, eu am observat ca unele persoane nu inteleg acelasi lucru prin ecumenism, de aceea si cei care au in mod evident unele din aceste conceptii spun ca ei sunt impotriva ecumenismului.
Cum ii spuneam si Laurei intr-un mesaj, ecumenismul nu este doar sincretism, sincretismul este in general in new-age. Ma refer la amestecarea credintelor si modificarea lor. N-o sa intalnim pe cineva sa spuna sa combinam adventismul si ortodoxia, sau sa adoptam dogme din alte culte si sa le modificam pe ale noastre.
Ecumenismul din punct de vedere ortodox este in opinia mea considerarea celorlalte culte la fel ca ortoodxia sau, cel putin, ceva mai jos. De aceea am numit ecumenism radical considerarea tutror cultelor la fel ca ortodoxia, pe baza doar a credintei in Hristos, iar ecumenism moderat considerarea ortodoxiei ca cea mai buna, iar celelalte culte, sau unele din ele, mai jos, dar tot bune.
Eu cred (si toate sursele ortoodxe spun aceasta) ca Biserica Ortodoxa este cea mai buna dar si singura, celelalte culte sunt organizatii lumesti rupte de biserica, aflate in erezie sau schisma, neavand cum sa fie biserici sau parte din Biserica intemeiata de Iisus. Acestea sunt ideile care nu tin de ecumenism.
Eu recunosc ca, fara sa imi doresc foarte mult, asa a fost conjunctura, sunt ecumenist si propovaduiesc ecumenismul, la fel si alti useri ortodocsi de pe forum. Dar ecumenismul ortodox, nu cel provenit din ecumenismul protestantilor liberali, adica faptul ca Biserica lui Hristos este Biserica Ortodoxa, adevarul este doar aici si toti oamneii, inclusiv din celelelate culte trebuie sa vina in Biserica ortodoxa sa se Boteze pentru a avea sansa la mantuire. Eu nu ma indoiesc ca acesta e adevarul. O precizare, nu am spus de ce il apreciezi pe dl. Mihnea, ci faptul ca pe forum ortodocsii care nu impartasesc conceptiile ecumeniste nu au parte de apreciere din parte celor ce ii apreciaza pe eterodocsi.

Legat de propunerea cu un text, interesant e ca de ceva timp chiar intentionam sa scriu ceva despre pasajul cu Judecata de Apoi, care are oarecum legatura si cu Fericirile. Pentru ca am vazut ca sunt unele neintelegeri si am gasit pasajul explicat la Parintele Cleopa.
Reply With Quote