View Single Post
Vechi 07.06.2013, 21:24:18
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Mângâieri aflate din osteneală

N-am văzut vreunul fără judecată și neînțelept, ca bătrînii din lume pe care oamenii sunt obișnuiți să-i socotească smintiți. Ci pe toți, blânzi în cele din afară, luminoși, neprefăcuți și nemeșteșugiți, fără nimic plăsmuit, nici în cuvânt, nici în purtări, lucru care nu se află la mulți; iar în cele dinăuntru respirând cu sufletul pe Dumnezeu și privind pe întâistătătorul ca niște copii nevinovați și având ochiul minții îndrăzneț și tare față de draci și de patimi.

Am văzut acolo bărbați trăind în ascultare de vreo cincizeci de ani. Pe aceștia i-am rugat să mă învețe ce mângâieri au aflat din atâta osteneală. Unii dintre ei spuneau că au aflat adâncul (abisul) smereniei, prin care alungă de la ei tot războiul. Alții spuneau că au dobândit desăvîrșita nesimțire și lipsa de durere la bârfeli și sudalme. Am văzut pe alții din acei pururea pomeniți veniți acolo în căruntețe și cu chip îngeresc după dobândirea nerăutății și a simplității celei duhovnicești și întărite cu voința; n-am văzut vreunul fără judecată și neînțelept, ca bătrînii din lume pe care oamenii sunt obișnuiți să-i socotească smintiți. Ci pe toți, blânzi în cele din afară, luminoși, neprefăcuți și nemeșteșugiți, fără nimic plăsmuit, nici în cuvânt, nici în purtări, lucru care nu se află la mulți; iar în cele dinăuntru respirând cu sufletul pe Dumnezeu și privind pe întâistătătorul ca niște copii nevinovați și având ochiul minții îndrăzneț și tare față de draci și de patimi.

(Sf. Ioan Scărarul, Filocalia 9)