Dragilor, rugaciunea Ekaterinei e sa aiba grija de cei doi copilasi minunati ai ei. Nu stiti cum vorbea parintele Teofil despre mama sa, cum ca dumnealui si fratii sai au fost acatistele ei? :)
Tinerii parinti au alte "nevointe" fata de cei necasatoriti sau fata de cei mai in varsta.
Incepusem sa scriu un mesaj mai lung ca raspuns la prima postare, dar incerc sa rezum...
O sa scriu aici doar ca nevointa in DEX are mai multe sensuri:
1. necesitate, constrangere
2. chin, suferinta
3. greutate, dificultate
si ca mi se pare potrivita etimologia oferita de Ekaterina, opusul voii personale (ceea ce merge cu primul sens). Si in viata noastra sunt destule constrangeri - adica voia mea e sa dorm, dar trebuie sa ma duc la serviciu - e o constrangere - fireste ca as putea alege sa dorm, dar vor fi consecinte. Sau voia mea e sa dorm, dar daca bebele plange si vrea o poveste, nu e oare o nevointa ca eu, in loc sa imi fac pe plac si sa dorm, ii fac lui pe plac? Insa nu orice nevointa e buna, zic eu, daca nu se face cu gandul la Dumnezeu. Si eu sunt sigura ca sunt unii care se duc la serviciu si ca sa isi faca datoria in fata Domnului, nu doar ca sa isi castige painea, si la fel, sunt unii care isi cresc copiii in credinta si nu doar pentru implinirea personala.
O boala poate fi o nevointa (sensul 2), dar ea devine o nevointa buna atunci cand ii intelegem sensul si o ducem fara sa cartim si sa il certam pe Dumnezeu de ce ne-a dat-o. Boala in sine e o constrangere, nu alege nimeni sa fie bolnav, dar actul de a si-o asuma cum se cuvine tine de libertatea omului.
Sunt cazuri in care nevointele devin binecuvantari, pentru ca omul le da un sens divin si cazuri in care nevointele sunt vazute ca situatii injositoare, de care de abia astepti sa scapi (sensul 3).
Cred ca fiecare om are nevointele si crucea sa. Doar ca unii oameni induhovniciti isi iau asupra lor "nevointe" mai grele, care nu fac parte din crucea lor, ducand o parte din crucea altora, spre exemplu.
Revin.