View Single Post
Vechi 08.06.2013, 22:35:37
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Thumbs up Un cuvant al Sfantului Serafim de Sarov :

Așa, bucuria mea, totul, orice ai cere de la Domnul Dumnezeu vei primi, numai să fie spre slava Lui, sau spre folosul aproapelui, deoarece și folosul aproapelui El tot spre slava lui Dumnezeu îl socotește

Cei ce s-au hotărât să slujească întru adevăr Domnului Dumnezeu, trebuie să se îndeletnicească neîncetat cu pomenirea de Dumnezeu, adică să se roage neîncetat către Domnul Iisus Hristos, zicând cu mintea fără încetare: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!» Iar în orele de după-amiază, această rugăciune se poate zice astfel: «Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Maicii Tale, miluiește-mă pe mine păcătosul!» Sau poți să chemi și direct pe Preacurata Fecioară Maria, zicând: «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!» Sau poți să spui de asemeni și cântarea îngerească: «Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te...».
Prin astfel de îndeletniciri păzindu-te de răspândirea cugetelor și păstrând conștiința păcii, poți să te apropii de Dumnezeu și să te unești cu El. Căci, după cuvântul lui Isaac Sirul, fără neîncetată rugăciune, nu ne putem apropia de Dumnezeu (cuvântul 69). Iar chipul rugăciunii l-a rânduit foarte bine Sfântul Simeon Noul Teolog (Filocalia, vol. VI) în cuvântul despre cele trei chipuri ale rugăciunii. Iar vrednicia ei a înfățișat-o bine Sfântul Ioan Gură de Aur, zicând: «Puternică este arma rugăciunii; ea este comoară nefurată, bogăție necheltuită, liman neînviforat, pricinuitoare a liniștii, rădăcină, izvor și mamă a multe bunătăți».
De folos este ca în biserică la rugăciune să-ți oprești privirea ochilor trupești de la cele dimprejur și să te aduni cu atenție la mișcarea dinlăuntru; iar ochii trupului să-i deschizi doar atunci când ești mâhnit sau când te îngreuiază somnul și te apleacă spre dormitare. Atunci trebuie să îndreptezi ochii către icoane și către lumânările ce ard în fața lor.
Iar dacă în timpul rugăciunii ți se va întâmpla să fii furat de minte întru răpirea cugetelor, atunci trebuie să te smerești înaintea Domnului Dumnezeu și să-I ceri iertare, zicând: «Am greșit, Doamne, cu cuvântul, cu lucrul și cu gândul și cu toate simțirile mele». De aceea, trebuie să te rogi tot timpul, ca să te obișnuiești a nu cădea pradă răspândirii gândurilor, fiindcă prin aceasta se abate sufletul de la pomenirea de Dumnezeu și se înstrăinează de iubirea Sa, prin lucrarea diavolului, cum zice Sfântul Macarie: «Toată sârguința pizmașului nostru aceasta este, ca să întoarcă gândul nostru de la pomenirea cea continuă a lui Dumnezeu, de la frica și de la dragostea față de El».
Când însă mintea și inima vor fi unite în rugăciune cu cugetele sufletului nerăspândite, atunci inima se va încălzi cu căldura duhovnicească, întru care strălucește lumina lui Hristos, umplând de pace și de bucurie toată ființa lăuntrică a omului. Pentru toate acestea suntem datori să mulțumim Domnului și așa să ne încredințăm pe noi înșine voii Sale preasfinte. Trebuie de asemeni să punem înaintea Lui toate gândurile noastre, cuvintele și faptele și să ne străduim ca toate să slujească numai bunei plăcerii Sale....
(Sf. Serafim de Sarov, Viața, nevoințele și învățăturile, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 379-381)