Interesant postul de mai sus . Si se vede ca este preluat din ceva .
Lucrurile nu stau chiar asa cum ar parea la prima vedere . Adica , acordarea titlului de martir si implicit de sfint al vreunei prigoniri , este un lucru tare greu . Pt. ca despre unii se stie precis ca nu au fost chiar atit de sfinti , iar despre altii ca nu au fost deloc sfinti .
Probabil , ca neajungerea la acest titlu al unora nu este chiar o intimplare sau o reavointa disimulata .
Despre viata sfinta a patriarhului Miron Cristea se poate afla (si eu am indicat de mult prea de multe ori) si din lucrarea "Cal troian intramuros" a lui I.N. Borsa, preot fruntas al Miscarii Legionare. Legionari , la rindul lor, foarte legati de fenomenul de sfinteniei si patimire sub 3 dictaturi (carlista, antonesciana si comunista) . Dupa viata pe care a avut-o , si nu numai sub comunisti, patriarhul ar putea sa nu fie chiar printre preferatii la sfintenie.
Mitropolitul Irineu Mihalcescu , mare profesor de teologie , mai precis , de dogmatica ortodoxa, si-a pecetluit singur soarta prin partasia la diverse organizatii si organisme straine complet de ortodoxie. Asta a fost alegerea sa .
Toate aceste informatii sunt culese in ani si ani de lectura din cartile aparute pe piata libera a informatiei . In ani si ani , in care am inteles ca viata unui candidat la cuviosie sau la respectul national (nemaivorbind de cinstirea ca sfint) nu trebuie sa aibe parti ascunse publicului .
Cred ca datorita inaltimii sociale la care ajung pe timpul vietii (episcopi, mitropolitii, patriarhii, etc) si a vietii deosebit de exemplara pe care o duc sau au dus-o, viata lor nu trebuie sa fie o enigma , o viata cunoscuta numai pe frinturi , numai in partile frumoase . Ori, pina in ziua de astazi , stim noi ceva (lucrare, carte de sine statatoare despre asa ceva) despre vreuna din figurile propuse in aceste postari ? Ma refer la lucrari propuse si editate tocmai de catre intimii acestora sau de catre insasi institutia Bisericii Ortodoxe ?
Niciodata pina in clipa de fata nu am auzit despre vreun ierarh sau cap al bisericii sa se comporte macar in parte precum patriarhul Pavle al Serbiei, de exmplu. Dar sunt exemple si mai tari de atit . Ba din contra am aflat tot felul de dracii pe care le fac si pt. care sunt ...rasplatiti cu raminerea in functie sau promovati .
Desigur, toti gresim si avem pacate , dar greseli masive (IPS Mitropolit Corneanu, IPS Drincek al Oradiei, IPS Teodosie Tomitanu, recent raposatul IPS Epifanie Norocel, etc) nu sunt admise la asemenea case . Pai se compara acestia cu episcopii martiri , prigoniti, precum IPS Nicolae Popoviciu al Oradiei , cel al armatei Partenie Ciopron, si altii ca acestia ?
Sau daca i-ati inclus in patimitori ai regimului comunist cu propunerea de sfintenie, este vreunul atit de patimitor ca cei din puscariile comuniste sau in libertate fiind dar terorizati si hartuiti de securitate ? (precum parintele Calciu, Ioan Ianolide, Iustin Pirvu , Papacioc, Fageteanu , etc).
Dar primesc rezeva ca sunteti prea tinara ca sa fi citit mult prea mult despre adevaratii eroi ai acestor vremuri si ca mai ales , parindu-va interesant articolul pe alte site-uri ati folosit copy-paste .
Interventia mea vrea sa fie doar o recomandare catre multa lectura. La a da focul entuziasmului la "economic" si a da vilvataie la lectura , ca este destula .
Last edited by zaharia_2009; 10.06.2013 at 21:15:41.
|