Subiect: Postul meu ?
View Single Post
Vechi 11.06.2013, 23:26:03
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Biserica este și instituție, cum să nu fie. Dar când punem accent pe instituție (cu riscul de a rezona lumește și intelectualist, raționalist la acest cuvânt) iar nu pe ce se întâmplă cu sufletele dinlăuntrul Bisericii, atunci denaturăm sensul instituției, căzînd în instituționalism. Acesta este rece și trans-personal. Or, ce poate fi dincolo de persoană, în Ortodoxie? Neantul, cred, neantul... Când accentuăm instituția în detrimentul sufletelor, atunci eu cred că pledăm pentru des-ființare. Un fel, culmea, de budhism camuflat. Nihilism, praf și pulbere, nisip rânjind sticlos la stele... Groaznic!
Așadar, nu negăm, noi ortodocșii, noi creștinii, instituția. Ci ponderăm duhul instituționalismului, care e centrat pe reguli și norme, iar nu pe mântuirea sufletelor vii și suferinde. Sesizezi accentul? O instituție poate fi rece, arogantă, disprețuitoare sau dimpotrivă: sensibilă, caldă, slujitoare sufletelor ei, compătimitoare. Cum crezi că e de fapt Biserica?

Drept este că nu-i ușor pentru nimeni să penduleze, ori pur și simplu să pășească pe muchie de spadă... Vrem nu vrem, drumul bun e între extreme. Dar asta cam doare, Cătăline, sper că ești de acord. E dureros pentru fiecare dintre noi, o știm bine. Lupta dintre legea duhului și legea cărnii e confortabilă, poate, doar pentru gură-cască (deși unii pot avea empatie!). Cine o poartă, cât de cât, se trezește dintr-odată în cumplită alegere: să-și dea seama de sine, cu înfrângere și groază pentru cine s-a descoperit că este SAU să se învelească în dispreț pentru cei care nu o poartă cum trebe...
Poate tocmai din acest motiv ar trebui să fim mai înțelegători unii cu alții, că suntem cu toții în suferință, fiecare în felul lui.
Iar aceasta nu înseamnă a renunța la credința noastră, căutînd căi mai ușurele, mai comode/facile. Ci doar de a o face lucrătoare prin aplecarea compătimitoare față de aproapele și poate, uneori, chiar față de noi înșine - neputincioșii, greșiții și multmiluiții Bunului Hristos.

Last edited by cezar_ioan; 11.06.2013 at 23:38:42.
Reply With Quote