View Single Post
Vechi 12.06.2013, 09:11:03
Nastya
Guest

Implicit

<<Continuarea dialogului este oarecum ciudată în sensul că protosul, repetând cuvintele îngerului de la Bunavestire (Lc. 1, 35) se roagă ca Duhul Sfânt să vină peste diacon: „Duhul Sfânt să vină peste tine și puterea Celui Preaînalt să te umbrească”.

La care diaconul răspunde „Același Duh să lucreze împreună cu noi în toate zilele vieții noastre”. O analiză istorică a evoluției textului vine să ne lamurească asupra situației actuale.

La origine acest dialog se desfasura între protos și împreună-slujitorii de rang cel puțin preoțesc ca un act al pregătirii duhovnicești pentru rostirea anaforalei ce va urma.

Protosul cerea rugăciunea împreună-slujitorilor care răspundeau spunând cuvintele îngerului: „Duhul Sfânt să vină peste tine și puterea Celui Preaînalt să te umbrească” (Lc. 1, 35) ulterior adăugându-se: „și să lucreze împreună cu tine”.

Unele manuscrise ne indică că protosul răspundea: „Același Duh să vină peste voi și puterea Celui Preaînalt să vă umbrească și să lucreze împreună cu voi”.

Liturghia arhierească slavă păstrează dialogul de acest tip între episcop și împreună-slujitori.
Rostirea cuvintelor îngerului se explică prin analogia pe care Sfântul Ioan Damaschin o face între pogorârea Sfântului Duh, invocat în anafora, pentru a preface pâinea și vinul în Trupul și Sângele Domnului și pogorârea asupra Fecioarei Maria la întruparea Mântuitorului:

”După cum toate câte a făcut Dumnezeu le-a făcut cu energia Sfântului Duh, tot astfel și acum, energia Duhului lucrează cele mai presus de fire, pe care nu le poate cuprinde nimic altceva decât credința.

"Cum îmi va fi mie aceasta, zice Sfânta Fecioară, pentru că eu nu cunosc bărbat";. Iar arhanghelul Gavriil îi răspunde:
"Duhul cel Sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri".

Și acum mă întrebi cum pâinea se face Trupul lui Hristos și vinul și apa Sângele Lui? Ți-o voi spune eu. Sfântul Duh se pogoară peste ele și face pe acelea ce sunt mai presus de cuvânt și de cuget”.

Așa dar preoții împreună-slujitori se roagă ca, precum Duhul Sfânt s-a pogorât peste Fecioara Maria și puterea Tatălui a umbrit-o zămislind pe Hristos, tot așa la invocarea protosului, în timpul anaforalei care urmează a fi rostită, Tatăl să-l trimită pe Duhul să se pogoare peste daruri prefăcându-le în Trupul și Sângele Domnului.>>
http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-35.html
Reply With Quote