Subiect: Sanatate
View Single Post
  #4  
Vechi 14.06.2013, 22:06:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Ceaiul de mentă, cel mai bun detoxifiant al organismului

Datorită proprietăților tonice, energizante și antispasmodice, ceaiul de mentă se recomandă atât copiilor, cât și bătrânilor și persoanelor în convalescență. În general, calmează nervii, reglează funcțiile inimii și intervine în afecțiunile digestive și respiratorii.
Infuzia de mentă se prepară din două linguri frunze uscate și mărunțite, ținute 10 minute la umectat, în 25 ml apă rece. După îmbibare, se adaugă 500 ml apă clocotită, se infuzează în vas acoperit timp de 15-20 minute, se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se bea întreaga cantitate, fracționată în cursul zilei, având efecte dezinfectante și decongestionante la nivelul căilor respiratorii, respectiv astm bronșic și bronșite infecțioase. Consumat înainte de masă, ceaiul are rol de excitare a apetitului, evitarea arsurilor la stomac și calmarea grețurilor și a palpitațiilor inimii. Dacă se bea după mese abundente are rol în digestie, combaterea colicilor biliare și abdominale, dureri de colon iritabil, mai ales la consumul cărnii de vânat, alimente acre sau acrite;
O altă rețetă de infuzie se prepară din două lingurițe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 20 minute, se strecoară și se beau două-trei ceaiuri reci între mese, având efecte în crampe și balonări abdominale cu eliminarea gazelor, diaree, vomă (la sugari și la adulți), grețuri la gravide, indigestii, afecțiuni hepatobiliare, mărirea secreției biliare, calmarea durerilor de stomac, dezintoxicarea organismului prin diureză și transpirație intensă și fortificarea sistemului nervos. O cană de ceai elimină mirosul neplăcut al gurii de natură digestivă, iar seara are efect sedativ și ajută la evitarea insomniei. Consumul moderat de ceai de mentă (în amestec cu rozmarin) menține formă fizică la sportivi.
O cură de trei luni cu infuzie de mentă reduce tumorile canceroase la nivelul colonului, plămânilor, colului uterin și al pielii.
În fitoterapie sunt recomandate și tratamentele externe pe bază de tinctură de mentă, preparată din 5 g ulei eteric în 95 ml alcool concentrat sau prin macerare a 20 g pulbere din frunze uscate în 100 ml alcool 400 timp de 7 zile. Aceasta se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se iau câte 20 picături diluate în puțină apă, de 2-3 ori pe zi, având efecte antiseptice, carminative, antispastice și antivomitive în grețuri, vome, crampe intestinale, amețeli, migrene, rău de voiaj (auto, avion, vapor), dezinfectarea gurii.
Lichiorul de mentă se prepară din 200 g frunze proaspete sau 50 g frunze uscate la un litru alcool 700; se lasă la macerat 14 zile, se strecoară și se amestecă cu sirop de zahăr (600 g zahăr în 500 ml apă). Se consumă câte un păhărel înainte de mese cu efecte în tulburări nervoase sau palpitații la inimă și după mese în indigestii și colici intestinale.
Uleiul eteric de mentă se iau câte 5 picături (adulți) și 1-2 picături (copii) pe o bucată de zahăr cubic sau în apă, după mesele principale, de 3-4 ori pe zi, în cure de 7-14 zile, cu efecte în afecțiuni digestive însoțite de diaree, dizenterie, balonări, dischinezie biliară, afecțiuni renale, astenie, urticarie și antibacterian.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote