Doamne ajută.
Frate n.priceputu, oare vârsta ne mântuiește? Oare înălțimea, culoarea pielii, grosimea vocii, neamul românesc, sau vreo lege a vreunui stat, culoarea ochilor, vreo formă sau vreo măsură omenească ne mântuiește? Are mai multă prioritate spre mântuire decât alta? Nu.
Îmi cer iertare că ți-am provocat respingere, oare nu și Hristos provoca respingere? Să mă apuc să dau versetele în care fariseii, saducheii, sinedriul și alții căutau să Îl omoare? Oare nu ăsta este scopul? Să indispunem? Să rănim răutatea din noi, ca să poată fi rănită inima din noi de dragostea lui Hristos? Întrebări retorice. Răspunsul îl știm deja fiecare din noi.
Să-mi fie și să ne fie spre smerenie, și să nu ne fie spre laudă, tot ceea ce știm și dăm și la alții, după datoria ce o avem, de slugi netrebnice să facem ce suntem datori să facem, cum spune la Luca 17, 10. Și Hristos i-a numit pe unii pui de vipere, asta înseamnă că nu îi mai iubea? Ba da. A și murit pentru aceia. "Să stăm bine."
Sigur că am de învățat, mereu învăț. Cu toții avem de învățat mereu, sunt unele subiecte, multe, în care nu intru, nu mă bag, că nu am nimic de spus, am de învățat. Ar putea fi altfel? Așa e firesc, eu învăț de la alții, alții învață de la mine (dacă au ce învăța) și ne mântuim, în vremurile astea atât de grele pentru mântuire.
Iar pentru fratele sau sora Parascheva 16, a spus cam același lucru, mai cosmetizat, cu ce a spus fratele cezar_ioan, unde, la astfel de atitudini, am spus tot ce trebuia spus.
Ar mai fi doar de adăugat: ce s-ar fi întâmplat dacă aceași viziune, ce a avut-o Sfântul Constantin cel Mare, cu cuvintele "prin acest semn vei învinge", ar fi avut-o un cizmar, un filosof, un bucătar, sau etc.? Îți răspund eu, că nu știi răspunsul. Ar fi primit o altă dimensiune, o altă interpretare, o altă valoare cuvintele. Adevărata valoare. Și anume prin acel semn vom învinge împotriva patimilor, păcatelor, ispitelor. Prin credința în Iubire, în moartea și învierea Mântuitorului, vom putea învinge, mereu, întotdeauna orice. (nu pe oricine) Dar pentru că a fost dată unui împărat, acelei viziuni i-au fost date alte dimensiuni și alte valori. Oare spune viziunea: du-te și ucide în numele Sfintei Cruci? Nu. Atunci să nu ne pripim în afirmații, în concluzii, că facem prejudecăți ce îndepărtează harul Duhului Sfânt de la noi.
Bucurii.
Last edited by Daniel_Ortodox; 16.06.2013 at 16:12:27.
|