Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Cărțile merită citite, mulțumim de îndrumare, cu siguranță e o carte de folos duhovnicesc.
Cât despre concluziile pe care le tragem după citirea unei cărți, aici avem mai mult de discutat.
Interpretarea unui text se face în funcție de multe, precum bine știi, iar în Teologie problema e cu totul specială. Pentru mine, argumentul tău nu e convingător.
Problema războiului de apărare a țării, a nației, a familiei se rezolvă luînd în calcul datoria creștinului, slujirea lui de cetățean și cap al familiei.
Cred că procedezi prea radical, pătimaș, fără nuanțe. Și, în orice caz, împotriva discernământului sobornicesc al Bisericii care nu a fost niciodată ruptă de patrie.
Biserica luptătoare este intim sudată cu patria, iar a-ți face datoria față de strămoșii neamului tău și față de viitorul celor care le vei fi tu însuți strămoș: este lucrare creștinească.
În concluzie, modul cum interpretezi pasajele Sfintei Scripturi eu îl găsesc aflîndu-se în duh străin de Tradiția Ortodoxă.
Eu mă opresc aici. Dumnezeu să ne miluiască pe toți cu harul Său!
|
Doamne ajută.
Argumentul meu nu este decât biblic. Și va fi mereu, împreună cu tot ce spun, cu mila lui Dumnezeu. Și al Sfinților Părinți. Nu e deajuns? Dar ce îți mai trebuie? Un par în cap, consecința îndepărtării tale de Dumnezeu, ca apoi să-L poți acuza pe EL?
Niciunde, repet, niciunde, niciunde în întreaga Biblie, nu cheamă Dumnezeu să ucidem alt om, ca să ne apărăm familia și țara. Înțelegi? Tu respingi mîntuirea întrun mod barbar. Și toți care cred același lucru.
Interpretarea unui text, nu o facem tu și eu, în primul rînd, ci Duhul Sfînt, prin Sfinții Părinți, în Duhul Sfînt din mădularele lor, că uite de ce: "Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." (2 Petru 3, 16)
Vorbești de datoria creștinului, dar ești în întuneric și nu o aplici.
Uite datoria creștinului:
"El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este marea și întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." (Matei 22,37)
Nu zice pe cei care vin și te atacă să nu-i mai iubești, înțelegi? Vrei să înțelegi? Vrei? Spune, vrei?
Iar dacă nu asculți aceste cuvinte, nu iubești pe Dumnezeu și nu vei moșteni Cerurile. Teme-te de cuvintele astea.
"Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el. Cel ce nu Mă iubește nu păzește cuvintele Mele." (Ioan 14,23)
Păzește cuvintele Domnului și NU UCIDE pe nimeni, ci iubește pe aproapele tău, ca pe tine însuți. Cine e aproapele tău ? Orice om, uite: "Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?" (Matei 5, 46) Cel ce nu te iubește, pe acela să-l iubești cel mai mult. E poruncă, copile. Doamne ferește, de nebunie.
Ce nu e aici în Sfînta Tradiție, cezare? CE ? Nebunia minții tale și a tuturor celor ca tine. Aia nu e în Sfînta Tradiție.
Vorbești nebunii, cezare, din mintea care îți este înnebunită.
Biserica Luptătoare este intim sudată cu Biserica Biruitoare, nu cu nicio patrie, cu absolut nici un neam. Biserica vrea toate patriile pământului, toate neamurile să se mîntuiască, de acea nu ține cont de nici o patrie, niciodată. Hristos a venit pentru toți. Deci, Biserica Luptătoare este radicală. Iubirea este radicală. Așa trebuie să fim și noi, nebuni pentru Hristos, cum spune Scriptura. Cum au fost și cei din actele martirice. De aceea nu se împuținau creștinii în cei 313 ani de prigoană și ucidere a lor, ci din contră, se înmulțeau. Datorită iubirii, care în vremurile din urmă se va răci, și se vor ucide frate cu frate, spune Scriptura, adică cine sunt frații? Toți oamenii, frați în Hristos Iisus, prin Adam.
În ultima sută de ani, ne-am omorît mai mult, decît toate crimele împreună adunate de la înființarea lumii. Oare atît de orbi sunteți cu toții ?
Dacă și Sfântul Apostol Pavel, și prin el Duhul Sfânt Dumnezeu a fost fără nuanțe, atunci sunt și eu fără nuanțe. Tu ești cel care înțelege greșit Scripturile, omule rătăcit ! Tu ! Vino acasă. Te așteaptă Hristos. Nu mai gîndi la uciderea altui om pentru apărarea unei bucăți de pământ. Așa au făcut martirii primelor veacuri creștine? Strigă la fiecare om ce ucide alt om, strigă la ei din Ceruri, amintindu-le jertfele lor din coloseum. Dar diavolul ține mințile lor, spune Scriptura și continuă să ucidă.
Oh, vai vouă tuturor, care acceptați pe diavol și slujitorii lui să vă depărteze de mîntuire și de Preadulcele Hristos.
Iubire !