Doamne ajută.
(frate, șterge te rog frumos, satana aia de la poza de profil, te rog.)
Am adus citate din Actele Martirice, din Canoane, și Sfinții Părinți. Nu doar în răspunsuri către tine, ci în topic. Toate, sunt patristică.
Nu la toate versetele e nevoie de tîlcuire, ci doar la acele locuri "cu anevoie de înțeles". Dacă ai fi citit, vreo tîlcuire a unei cărți din Sfînta Scriptură a vreunui Sfînt Părinte, ai fi văzut că nu tîlcuiește verset cu verset.
Bine. Nu purta această discuție, dragul meu. Sănătate, să trăiești. Mîntuire să-ți dea Dumnezeu.
Cocon de autosuficiență? Auzi acolo. Nu, nu așa, că e prea frumos, e și fonic, îmi place, sună pompos și ornat. Sau turnul de fildeș, mai era expresia. Zi și tu, prostia mea. Că sunt prost grămadă. Dar nu pe mine și neputințele mele să le iei în seamă, ci dulceața fără margini a Cuvîntului lui Dumnezeu.
Dar critică-mă dragul meu, că am atîtea de învățat, sunt topicuri în care îmi prin urechile de nu mă văd, și deci așadar nu intru acolo. Întru numai unde mai știu cîte ceva... și poate pot să ajut, să fiu de folos.
Nu, aici nu ai dreptate. Nu insult. Mustru. Cîteodată prea aspru, ai dreptate, dar trebuie, cînd trebuie, cu tot dragul. Și tot ce fac e Scripturistic, cu mila Domnului, în neputințele mele, uite:
"Săgeată înfiptă în coapsele trupului, așa e cuvântul în inima nebunului.
Mustră pe prieten, ca nu cumva să fi făcut aceea și, dacă a făcut, să nu mai facă.
Mustră pe prieten, ca nu cumva să fi zis și, de a zis, să nu mai zică.
Cercetează pe prieten, că de multe ori este năpăstuit, și nu crede tot cuvântul.
Este câte unul care alunecă, dar nu din suflet, și cine n-a greșit cu limba sa?
Dojenește pe prietenul tău, mai înainte ca să-l înfricoșezi, și dă loc legii Celui Preaînalt.
Toată înțelepciunea este în frica Domnului, și în toată înțelepciunea este împlinirea legii."
(Înțelepciunea lui Isus fiul lui Sirah 19, 12-18)
Valabil și cu frații creștini, care au nevoie de îndreptare, și cu frații apostaziați, și cu frații eretici, și cu frații necredincioși, și și cu mine, că am și eu nevoie. Toți suntem frați, dacă nu în Hristos, în Adam, fie că ne place sau nu. Că e frate eretic, apostaziat, sau necredincios, e partea a doua, dar e frate. Și dacă are nevoie de ajutor, de îndreptare, acolo știi ce să răspunzi, sărim și ajutăm.
Bucurii.
Last edited by Daniel_Ortodox; 18.06.2013 at 02:14:06.
|