Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
Doamne ajută.
Am adus citate din Actele Martirice, din Canoane, și Sfinții Părinți. Nu doar în răspunsuri către tine, ci în topic. Toate, sunt patristică.
|
bine, bine, ai adus. vreau exemple. Poate sunt eu mai chior. Ia-ma de mana si arata-mi cu degetul si cu [quote] unde ai zis tu: uite aici Sfantul zice, fapt care imi confirma ce am zis.
Actele martirice nu intra la Patristica.
uite defintia Patristicii de pe wikipedia si orthodoxwiki.
Patristica sau Patrologia este disciplina teologică care studiază istoria și conținutul doctrinei Părinților Bisericii, doctrină închegată ca tradiție, acceptată în comun de întreaga Biserică într-o perioadă a istoriei bisericești, în care s-a transmis și asimilat învățătura apostolică într-o formă autentică și normativă.
Patristica se referă la contribuțiile literare ale Sfinților Părinți. Sub titlul de Părinți apostolici intră scriitorii creștini din a doua jumătate a sec. I și prima jumătate a sec. II, care au fost ucenici ai Sfinților Apostoli ori i-au cunoscut pe aceștia. Astfel, Barnaba, Clement Romanul, Ignatie Teoforul (episcop al Antiohiei), Policarp al Smirnei, Herma, Papias sunt doar cei cunoscuți, existând și o serie de anonimi, precum autorul Epistolei către Diognet.
Deci, actele martirice nu indeplinesc conditiile pentru asta.
Citat:
Nu la toate versetele e nevoie de tîlcuire, ci doar la acele locuri "cu anevoie de înțeles". Dacă ai fi citit, vreo tîlcuire a unei cărți din Sfînta Scriptură a vreunui Sfînt Părinte, ai fi văzut că nu tîlcuiește verset cu verset.
|
Bine, dar macar ceva.
Citat:
Cocon de autosuficiență? Auzi acolo. Nu, nu așa, că e prea frumos, e și fonic, îmi place, sună pompos și ornat. Sau turnul de fildeș, mai era expresia. Zi și tu, prostia mea. Că sunt prost grămadă.
|
Prost?
Nu.
Arogant?
Da.
Citat:
Nu, aici nu ai dreptate. Nu insult. Mustru. Cîteodată prea aspru, ai dreptate, dar trebuie, cînd trebuie, cu tot dragul. Și tot ce fac e Scripturistic, cu mila Domnului, în neputințele mele, uite:
"Săgeată înfiptă în coapsele trupului, așa e cuvântul în inima nebunului.
Mustră pe prieten, ca nu cumva să fi făcut aceea și, dacă a făcut, să nu mai facă.
Mustră pe prieten, ca nu cumva să fi zis și, de a zis, să nu mai zică.
Cercetează pe prieten, că de multe ori este năpăstuit, și nu crede tot cuvântul.
Este câte unul care alunecă, dar nu din suflet, și cine n-a greșit cu limba sa?
Dojenește pe prietenul tău, mai înainte ca să-l înfricoșezi, și dă loc legii Celui Preaînalt.
Toată înțelepciunea este în frica Domnului, și în toată înțelepciunea este împlinirea legii."
(Înțelepciunea lui Isus fiul lui Sirah 19, 12-18)
Valabil și cu frații creștini, care au nevoie de îndreptare, și cu frații apostaziați, și cu frații eretici, și cu frații necredincioși, și și cu mine, că am și eu nevoie. Toți suntem frați, dacă nu în Hristos, în Adam, fie că ne place sau nu. Că e frate eretic, apostaziat, sau necredincios, e partea a doua, dar e frate. Și dacă are nevoie de ajutor, de îndreptare, acolo știi ce să răspunzi, sărim și ajutăm.
Bucurii.
|
Exact ce vorbeam.
Eu nu ii insult, eu le arat adevarul.
De ce sunt enervant cand fac asta?
Pentru binele lor.
De ce ce supara?
Pentru ca ei nu pot suporta adevarul si ca ei gresesc(din nou, am mai auzit-o de prea multe ori de la atei si neo-protestanti ca sa nu imi dau seama ca o tactica proasta si o scuza pentru a arunca insulte catre cei care nu sunt de acord cu tine).
Last edited by Patrie si Credinta; 18.06.2013 at 16:53:18.
|