View Single Post
  #7  
Vechi 18.06.2013, 20:48:19
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit „Tradiția, dragul meu, este așezarea în matcă a unui neam” ( continuare )





Dacă n-aș fi trăit între oamenii de toate condițiile, nu aș fi înțeles viața lor


Erați în situația lui Creangă, părinte. Că și el zice: „Cum nu se dă scos ursul din bârlog, țăranul de la munte strămutat la câmp, și pruncul, dezlipit de la sânul mamei sale, așa nu mă dam eu dus din Humulești…“. Dumneavoastră părăseați spațiul binecuvântat al Ceahlăului…

Da, greu, greu…! Ce știam eu despre Cernica, de la alții? (...) Acomodarea a fost destul de anevoioasă. Pe atunci sistemul de învățământ era mai altfel decât acum. Făceai întâi șase clase primare. După aceea o luai, din nou, de la clasa întâi, la seminar. Și era greu la seminar. Limba greacă, limba latină. Și dă-i, tată, și muncă, și aritmetică, și toate socotelile... Programul era anevoios, cu studiu toată ziua. Și eu, dintr-un copilaș liber, muntean, deh, obișnuit cu munca și mai puțin cu studiul și cu statul în loc, crescut la umbra Ceahlăului, a trebuit să strâng din dinți și să mă acomodez cu altfel de viață, care nu era pe structura mea. Necazul era și mai mare că trebuia să scoți cel puțin 7, 50, un 8, acolo, fără de care bursa nu era posibilă, te trezeai că te trimitea înapoi. Munceai zi și noapte și trebuia să scoți note mari, ca să reziști. De fapt, dacă e să cântărim bine, eu mi-am luat treaba în serios, și nici o greutate nu era mai mare, decât scosul cuvintelor la greacă și latină. Germana și franceza, la fel, erau aceeași bucurie, dar parcă erau mai accesibile. Dar astea, greaca și latina, erau nenorocirea cea mai mare. Părintele Hrisan, Dumnezeu să-l ierte, a fost vreo doisprezece ani în Grecia și când te scotea la lecție, să spui toate formele verbelor și toate regulile, transpirai tot. Apoi te lua la Noul Testament, îți dădea un verb, timao, așa, și spune, forma perfectului, a perfectului trecut, pasivul, viitorul… toate. Te luau transpirațiile de parcă munceai din greu. (...) Cu bune, cu rele am terminat patru ani la seminarul de la Cernica. Deodată s-a desființat acolo, odată cu mișcările legionare... (...)

În ce an era asta?

În ’41. Anul școlar ’41-’42. Așa am fost repartizat la „secția monahală“ de pe lângă seminarul de la Râmnicu Vâlcea.

Ați terminat, deci, patru ani la Cernica.

Da, am intrat acolo, la Râmnicu Vâlcea, în anul al cincilea al seminarului. Acolo eram mult mai aproape de nivelul școlilor laice. Mi-am dat seama ce distanță era între educația ce am primit-o noi în cei patru ani de la Cernica și școala aceasta, unde programul era mult mai lejer. Față de Cernica, aici, la Râmnicu Vâlcea, pentru noi, care eram foarte bine pregătiți, era floare la ureche.

Calvarul omului scos de acasă continua astfel, părinte. Opt ani era, deci, seminarul?

Seminarul, da. Și după anul al cincilea la Râmnicu Vâlcea, ne-au repartizat, ca să terminăm studiile, pe eparhii. Și eu fiind din Moldova, am fost repartizat la seminarul din Roman, cu încă vreo cinci-șase colegi care erau tot din județul Neamț. La Roman, iarăși, am continuat școala, dar din ce în ce mai slabă era pregătirea noastră. Și pot spune că la ce am învățat în cei patru ani de la Cernica, puțin am mai adăugat în următorii patru ani din școlile astea, în special în domeniul acesta lingvistic: latină, greacă, germană, franceză, în care eram foarte bine pregătiți din primii ani.

Ei, bine, în 1948, imediat cum am terminat seminarul, a venit, într-o noapte, arestarea… (...)

Pe unde ați trecut dvs., prin sate și prin mănăstiri, ați lăsat o dâră de lumină. Toți oamenii pe unde ați trecut parcă i-ați magnetizat, toți vă caută și azi, indiferent unde vă duceți…

Știți de ce? Pentru că dacă n-aș fi avut experiența pe care am avut-o, în închisoare, dacă n-aș fi trăit între oamenii de toate condițiile, nu aș fi înțeles viața lor. Și așa dacă m-am apropiat și am ținut ușa deschisă mereu, de la o zi la alta, de la o noapte la alta, în felul acesta s-a format o comuniune între mine și ei. Și chiar dacă nu se duce el, omul, chiar satisfăcut, că nu i se întâmplă mare lucru că a venit la Mănăstirea Petru Vodă și a plătit un pomelnic, rămâne dialogul nostru, ne ascultăm unul pe altul. Dar el tot același om rămâne. Doar că îi dă Dumnezeu mai multă răbdare, mai mult îndemn spre viața asta și știe că undeva cineva se roagă pentru el.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote