Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Dar hotărârea de a ajuta un om nu e deloc o chestiune facilă. Și noi suntem oameni și avem socotelile noastre, așa limitate cum or fi. Nu suntem posesorii tuturor bunurilor materiale, ci suntem limitați și facem miluința după puteri, în funcție de mai mulți factori. Cu rugăciunea pare mai simplu, că nu e greu să "risipești" o rugă. Și totuși, câți se roagă fierbinte mereu pentru ajutorarea aproapelui?...
Iar dragostea de animale nu cred că trebuie pusă în balanță cu dragostea de oameni. Din start e o problemă prost pusă.
|
Ba e foarte corect pusa, asa cum ai spus si tu mai sus, resursele sunt limitate.
Citat:
Mutarea afecțiunii, însă, deplasarea ei de la om la animal, e într-adevăr dicutabilă, inclusiv în cheie psihopatologică.
Dar, zău așa, nu am absolut deloc impresia că Mirela sau Yasmina sau alți iubitori de animale (cum sunt dealtfel și eu, de când mă știu) idolatrizează făpturile necuvântătoare în detrimentul semenului. Nici vorbă de așa ceva!
|
Asa cum am spus, nu poti stabili o relatie de iubire cu un animal, desi multi isi inchipui, in mod ipocrit, ca fac asta.
Poti sa te
atasezi de un animal, care la radul lui este
programat sa se ataseze de tine sau oricine altcineva care il hraneste si petrece timp cu el, iar problema apare atunci cand atasamentul devine unul exagerat, directie in care exista anumite semne despre care am vorbit deja.
Citat:
Se întâmplă să fim stăpânii unui animal. E cel mai firesc lucru din lume, în acest caz, să avem grijă de pisică, de câine, de porc, de oaie, de cal, de iepure sau de găini atunci când le suntem stăpâni. Cine spune că asta aduce în opoziție iubirea față de aproapele, omul?...
Ne pierdem vremea cu o falsă problemă, zău.
|
Depinde ce inseamna "avem grija".
Raporteaza-te la un elemnt realist - nevoile financiare ale familiei tale sa zicem, ti se pare in regula sa cheltui 500ron pe luna cu ingrijirea paleativa unei pisici care care are sa zicem 20% sanse sa traiasca?
Sau sa luam altfel, care este limita, raportata la acelasi element realist, de la care ti se pare ca "dragostea" este deja o problema?
Este o intrebare dificila, mult mai dificila decat a tine tirade abstracte despre iubire si frumusete, si care necesita totusi un raspuns direct.
Citat:
Pe de altă parte, iar asta chiar mă cam necăjește, cred că e lipsit de delicatețe față de Mirela să procedăm taman acum cu așa răceală cognitivă, cu așa bisturiu analitic, taman acum când ea s-a arătat mâhnită de situația pisicuței pe care o iubește.
|
Ce nu pricepusi e ca nu e neaparat vorba despre ea.
De fapt, foarte putin sau deloc, date concrete n-a prezentat cine stie ce, deci..