Părintele Gheorghe Calciu despre Părintele Iustin
Am o dragoste deosebită pentru această mănăstire și o pietate deosebită pentru Părintele Iustin Pârvu, starețul mănăstirii, probabil cel mai tare, după duh, monah al mănăstirilor românești
În călătoria noastră prin duhul României, odată ajunși în Moldova am hotărât să mergem fără popas până la Mănăstirea Sfinților Arhangheli de la Petru Vodă. După ce am părăsit șoseaua, mașina se mișca încet, cu precauție, ca un cal de munte care caută cu grijă unde să pună piciorul: drumul era de țară, cu pietriș și pietre mai mari aruncate la întâmplare, zdrobite și azvârlite pe margini de roțile căruțelor, ale mașinilor și tractoarelor. Pe vale am întâlnit un tânăr citind dintr-o carte, poate își citea canonul de spovedanie și împărtășanie.
Intram într-o altă lume, cu oameni care se îngrijeau de mântuirea sufletului lor. Femei bătrâne cu traiste pe umăr, cele mai multe ținând de mână câte un copil sau doi, urcau încet și cu opriri dese. Fiecare pas al lor era, de fapt, o rugăciune, chiar dacă nu era rostită, fiecare pas spre mănăstire era, fără îndoială, un urcuș spre desăvârșire.
Am ajuns pe înserat, începuse Vecernia. Se schimbaseră multe lucruri, mai apăruseră clădiri noi. Ceea ce nu se schimbase de fel era acea adâncă duhovnicie pe care o cunoscusem cu doi ani înainte, închinătorii se grăbeau spre biserică pentru a prinde privegherea, alții stăteau în șir la ușa chiliei Părintelui Iustin să se spovedească. Tot ca în trecut, această coadă lungă de penitenți așteptând mărturisirea păcatelor și iertarea lor începea dis-de-dimineață, și după miezul nopții erau tot atât de mulți.
Părintele Iustin șade în scaunul spovedaniei câte 17 ore în șir. De aceea am spus că este cel mai tare călugăr contemporan, căci puterea aceasta de a sta acolo, nemâncând și nebând aproape nimic, vine de la Dumnezeu.
În jurul mănăstirii s-au așezat câțiva tineri intelectuali, care și-au cumpărat acolo casă și pământ și care țin de mănăstire cu duhul. Îndemnul cumpărării a venit de la Părintele Iustin, care dorește să aibă în jurul mănăstirii numai vecini credincioși. Dar acest îndemn se dovedește acum un adevărat dar de înainte vedere, căci acum, cu noua Constituție, orice străin poate să cumpere pământul din jurul mănăstirii și să trântească acolo o crâșmă, o discotecă sau alt locaș de desfrâu, pentru că dracul nu numai că nu zidește biserici, dar și pe cele care există vrea să le distrugă. Noua Constituție dă dreptul oricărui străin să cumpere ce vrea și unde vrea, nimic nu protejează patrimoniul spiritual al țării.
Am participat la slujba de noapte. Din când în când, câte un credincios care probabil își mai amintea de mine venea să-mi sărute mâna, sau câte o maică. Am observat un lucru ciudat și nu cred că ceea ce voi spune acum își are sursa în pietatea deosebită pe care o am pentru Părintele Iustin, care ar putea să-mi influențeze sentimentele: când mergi într-o mănăstire de călugări, și când trebăluiesc prin curte, și când slujesc în biserică, ei sunt aceeași. La Petru Vodă este ceva deosebit: monahii aceștia tineri, în biserică parcă ar fi coborâți dintr-o altă lume, au în ei ceva îngeresc. Nu vreau să spun că ei sunt îngeri, dar în atmosfera de credință instituită în această mănăstire, și nu numai de către părintele Iustin, ci mai ales de către puterea credinței pelerinilor, monahii iau chipuri îngerești în biserică.
Am o dragoste deosebită pentru această mănăstire și o pietate deosebită pentru Părintele Iustin Pârvu, starețul mănăstirii, probabil cel mai tare, după duh, monah al mănăstirilor românești, mai ales acum, când Părintele Cleopa s-a dus la cer, printre sfinți.
El și mănăstirea lui este ca un fel de stea a marginilor care ne arată nouă cine este adevăratul Dumnezeu și cum trebuie să ne închinăm Lui. Să punem la picioarele Mântuitorului lacrimile pocăinței noastre, aurul minții, tămâia sufletului și smirna inimii, adică tot ce a pus Dumnezeu în noi, minte, credință, sentiment, toate să le punem la picioarele Mântuitorului și să-L cinstim cu toții. Această misiune o are Părintele Iustin.
(Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii, Editura Bonifaciu, p. 165-167)
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|