Citat:
În prealabil postat de AlinB
Chestia cu sferele de influenta vs. educatie este destul de delicata.
Am observat ca parintii tind sa-si piarda in timp autoritatea in fatza copilului, vs. mediu social extern (familiei), ar trebui sa ne intrebam de ce.
Este oare doar un "accident" sau si parintii au o contributie in acest sens?
|
E normal intr-un fel. Desi tinerii isi iubesc parintii si iau in vedere sfaturile lor, se gandesc ca ei cu tinerii din liceu/universitate o sa traiasca, nu cu parintii. Printre ei trebuie sa se integreze. Si sa stii, daca nu faci ca ei nu te poti integra. Din studii reiese ca influenta parintilor este de 15%, iar influenta mediului este de 38% (sper ca am nimerit procentele), iar asta cand parintii sunt implicati in viata copiilor. De aceea este bine sa alegem mediul in care va creste copilul. Trebuie controlat anturajul. Pe mine sincer ma sperie mediul din scoli, nu materiile care se predau, caci si asa nu se preda cat ar trebui. Daca ar fi mai multe scoli si licee ortodoxe ar fi minunat, dar singurul liceu fara plata in Romania este liceul teologic. In Bucuresti mai este scoala greceasca, dar tot cu plata e. Eu personal nu mi-as dori ca copiii mei sa se integreze in anturajul care este prin scolile romanesti (si cele vestice). In vest sistemul public de invatamant este la pamant, cei care doresc sa ofere o educatie buna copiilor ii trimit la scoli particulare. In Romania inca e bine, dar universitatile sunt cam praf. In vest universitatile sunt f.bune, dar au licee si scoli slabe (cele publice).
Daca te inscrii la o scoala din America sau UK, iti trimit materiale si manuale, poti sa alegi si tu materii romanesti, iar la sfarsit iti dau diploma de absolvire a gimnaziului sau a scolii primare sau liceu. Acea diploma de liceu se poate echivala, eventual dai examen la romana/mate sau te poti inscrie la universitate ca si student strain. Personal nu as fi de acord cu liceul acasa, eventual doar un an, dar liceul e bine sa fie facut la privat sau la scoala publica. Consider ca pana la 14 ani copilul se formeaza sufiecient de bine, are deja coloana vertebrala formata de acasa. Iar liceul se poate alege mai usor. Daca ai fata poate merge la Man.Prislop, la liceu de fete. Evident, in Bucuresti nu vei alge liceul George Cosbuc.
SCoala acasa nu este idee protestanta, caci am avut si noi scoala acasa legala inainte de venirea comunistilor. Dar atunci nu toata lumea trebuia sa aibe liceu sau facultate, caci exista o ierarhie.
Sinele si identitatea omului (explica putin treaba cu anturajul vs parinti)