Doamne ajută.
Cătăline, mulțumesc. Am citit tot. Mulțumesc pentru cuvinte. Pentru tot. Nu sunt ironic. Cu adevărat sunt mîndru. Și un om rău în general. Nu fac aproape deloc milostenie. Nu am o privire blîndă, nu am mersul smerit, purtarea nu mi-e creștinească. Nimic nu fac bun. Nu am smerenie nici un strop. Chiar sunt un vai-și-amar, iubesc cele ale lumii, sunt vrednic de toată osînda și chinul. Îți scriu de pe un laptop, am telefon scump, am un apartament foarte comod, și parcă nu-mi vine să mă lepăd de toate și să urmez lui Hristos desăvîrșit, și deci nu voi fi desăvîrșit. Și deci nu pot fi sfînt.
Ai dreptate în toate. Iartă-mă. Ăsta e stilul meu de-a scrie. Așa e caracterul meu. Așa e firea mea de-a fi. Și asta nu se schimbă. Sfîntul Grigorie de Nyssa era melancolic, Sfîntul Ioan Gură de Aur era vulcanic. Vreau sfințenie. Da. Cred, după sfatul duhovnicului, că e ceva firesc, ceva normal. În rest să mă ierți.
Cu toate ai dreptate în ce ai scris, dar doar cu un lucru nu ai dreptate. Nu am scris niciodată, părerea mea. De mîntuirea tuturor celor uciși (după Hristos, se înțelege, am menționat deja că nu exista sfințenie înainte de Hristos, dar nu ai fost atent) am citit în Sfinții Părinți, o să caut unde scrie, sper să găsesc. Îți redau, din nou, ce îmi amintesc că au spus Sfinții Părinți: cei ce sunt uciși, toți cei ce au fost uciși, sunt mîntuiți prin botezul sîngelui lor vărsat, al suferinței lor, că le-a fost luată putința de a se mai pocăi pentru păcatele lor și de-a înainte în virtute și desăvîrșire. Cred că Sfîntul Ignatie Brancianinov spune, în cartea sa, sufletul după moarte. Înțelegi? Nici nu caut să am mereu dreptate. Și sunt perfect conștient că oricînd pot greși.
Dar cînd învăț SĂ NU UCIZI, CREȘTINE, NICI UN OM NICIODATĂ, ORICE-AR FI, nu greșesc!
Și după cum ți-am dovedit, Scripturistic, cu tîlcuirea Sfinților Părinți, ȘI NU tîlcuirea mea, cînd ți-am citat tîlcuirea lui Bartolomeu Anania, că păgînii se vor mîntui doar dacă "din fire făcînd ale legii", vor fi oameni plăcuți lui Dumnezeu, adică cu fapte bune. Un alt fapt, logic, cum spui tu, rațional, care arată clar că tălharul de pe cruce nu a avut botezul și s-a mîntuit, la fel și Abel, deși nu s-a mîntuit, nefiind mîntuire în vechiul testament, dar spune în Facere Domnul către Cain: "Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ." (Facerea 4, 10). Cum tot din Scripturi știm că sîngele este duhul, sufletul, el, Abel, e dintre cei drepți, care i-a luat Hristos cu El, la pogorîrea la iad. Și toți care au fost drepți în Vechiul Testament. Unde greșeșsc aici? Care e învățătura mea aici?
Însă ce greșești, este, unde spune, în Sfînta Scriptură sau Sfinții Părinți, că pentru mîntuire ai nevoie de cele 3 lucruri menționate de tine? Dar conștiința, care ne spune Sfîntul Apostol Pavel, că ne poate mîntui, din "fire făcînd ale legii", unde-i? E a 4-a? Sunt ironic.
Căci uite ce spune Sfîntul Ioan Scărarul cu referire la Romani 2, 11: "Dumnezeu este al tuturor; este viața tuturor celor ce voiesc; este mântuirea tuturor; al celor ce cred și al celor ce nu cred; al celor drepți și al celor nedrepți; al celor cinstitori de Dumnezeu și necinstitori; al celor nepătimași și pătimași; al călugărilor și al mirenilor; al înțelepților și al celor neînvățați; al celor sănătoși și al celor bolnavi; al tinerilor și vârstnicilor" (Sf. Ioan Scărarul, Filocalia IX)"
Adevărat cu I Corinteni 6, 9-10, dar prea ușor bagi oamenii în iad frate. Dar ia uite ce zice la Matei 19, 26: "Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putință." Și la fel și la Marcu 10, 27: "Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni lucrul e cu neputință, dar nu la Dumnezeu. Căci la Dumnezeu toate sunt cu putință." Și la Luca 18, 27: "Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu." Nu spun nimic aici, ca să nu spui că iarăși dau învățătura mea. Spun doar că prea ușor bagi toți oamenii în iad. Fi mai îngăduitor. Fi mai cu iubire, te rog.
Și iarăși un lucru interesant ce spui: în iad nu toți vor avea parte de munci? Asta unde spune? În care verset sau care tîlcuire a Sfinților Părinți? Cînd Scriptura spune clar: "viermele neadormit". Cine-i ăla? Spun Sfinții Părinți, conștiința. Că ai fi putut să crezi și să accepți pe Dumnezeu Adevărat și nu ai vrut. Spun ei că e vierme, deci te muncește. Neadormit. Mereu adică. Deci toți se vor munci. Dar spune-mi unde spune că în iad nu toți se vor munci. Că mă îndoiesc ne nemunca din iad. Cînd și în Rai se lucrează. Dar altfel de muncă, cum au lucrat și Adam și Eva în Rai, spune în facere. Dar acolo e bucurie, nu e sudoare, e fericirea veșnică.
Continui, să folosesc varianta ta, continui cu învățătura ta, cînd acolo spune clar, că păgînii, care nu au avut treabă cu Biserica, se pot mîntui, din fire făcînd ale legii, tu spui, că nu, că faptele bune îi ajută să vină în Biserică. Păi în Scriptură spune altceva. Ce facem?
O să citesc articolul, că e unul din Sfinții mei preferați, Sfîntul Ignatie Brancianinov, deși nu are bibliografie, nu are trimitere la nici o carte, deși începe primele rînduri cu "habar n-aveți de mîntuire", nu e prea specific Sfîntului Ignatie să folosească termeni din-aceștia și deși Putnicul digital e contradicție de termeni, și împotriva a însăși învățătura creștină. Pustnicul nu învață pe nimeni, nu scrie nimic. Doar cînd iese din pustie. Of, suflete, of.
Mulțumesc din nou. Iertare.
Bucurii.
Last edited by Daniel_Ortodox; 21.06.2013 at 21:04:00.
|