Citat:
În prealabil postat de vsovi
Domnule Gabitza, acolo cand sa scris de cronicar ca omorea pe nevinovatzi la ospetze fara judetzu, poi nevinovatzii erau colegeii de breasla ai boierilor cronicari dintre aia care fainfrumos la batalii se fofilau shi o luau la sanatoasa, deci un fel de fricoshi sau tradatori shi dupa aia la izbanda faceau punte cum zice eminescu la ospetze shi boierisme shi lingusatorii... shi Domnul, iute la manie, ii cam starpea de pe fatza pamantului fara judecata cu judecatori shi cu sobor... dar meritau ei o altfel de judecata? Shi apoi spui ca a dat invatzatura sa se inchine turcului, poi sigur ca a dat o astfel de invatzatura, ca turcu lua copiii romanilor shi ii baga la oaste shi cu ei lupta turcu impotriva moldovenilor, shi atunci nu a hotarat bine oare sa dea mai bine birul fara a inchina tzara in credintza, prin intzelegeri shi supunere prin biruri fatza de inalta Poarta, decat un nesfarshit razboi intre romani moldoveni shi romani munteni (ieniceri shi spahii) dar sub comanda turceasca? Au judecat ei stramb? Au judecat cu pacat? Iar pacatele de care vorbea cronicarul sa fie oare ca avea multe curtezane care doreau sa-i ridice urmashi? poi ce curvie este acolo? Ca a inshelat-o pe nevasta? Dar daca ea l-a iertat, oare nu l-a iertat shi Domnul? Deci unde ii numeri pacatele, unde ii vezi nevrednicia? Am impresia gabitza ca vrei sa te faci de comedie..... Poi daca shi boierii il lauda, inseamna ca nu e putzin lucru daca ne gandim cata invidie shi frica shi ura aveau de cel care s-a batut cu 5 imperii, ca steaua moldovei arata ca a biruit singur Shtefan cele cinci imperii ale vremurilor. Nu le mai amintesc ca le shti numara shi singur... dar pentru cei care nu shtiu:
-rushii/cazacii/ shi ceilaltzi
-polonii teutonii
-austoungarii
-tatarii, mongolii
-turcii
ei vezi de ce are steaua cinci coltzuri? De asta stimabile!
|
Tinere pravoslavnic, iata ca ma tratezi cu un nou raspuns plin de infatuare si autosuficienta, dupa cum m-ai obisnuit. Dar partea proasta este ca nu pot sa fac precum Mantuitorul si sa intorc si celalt obraz. E pierderea mea ca stau la sfada cu tine, dar ce sa-i faci, sunt pacatos.
Dupa cum mai demult ma criticai ca dau argumente din scriptura precum ereticii, in loc sa fac ca tine, adica sa emit tot felul de panseuri si sa am pretentia sa fie puse mai presus de scriptura (desi abia acum cateva luni intrebai ce sunt aia psalmi), acum nu citesti istorie dar emiti edicte in materie.
Afla ca pe vremea lui Stefan, austro-ungarii nici nu existau. Imperiul Austro-Ungar nu exista atunci! Cu teutonii, Stefan nu stiu sa fi luptat. Poate il confunzi pe Stefan cu Alexandru cel Bun.
De asemenea, cu rusii nu am auzit sa fi dus Stefan vreun razboi. Si Rusia nici nu era imperiu inca, pe acea vreme. Ba mai mult, nici nu avea Moldova lui Stefan granita cu rusii.
Deci cred ca tu nu prea stii imperiile vremii lui Stefan. Si in general, nu prea stii mare lucru despre subiectul pe care scrii, adica Stefan.
Habar n-ai istorie, dar dai altora lectii, dupa cum habar n-ai scriptura si dai lectii, te erijezi in fundamentalist pentru ca asta este rolul care-ti place tie si crezi ca ti se potriveste.
Bineinteles, in infailibilitatea ta, desfiintezi si ce scrie in cronicile vremii - desigur tu esti un izvor al istoriei mai credibil decat Grigore Ureche sau acea scrisoare a boierilor braileni contemporani cu Stefan.