Citat:
În prealabil postat de Parascheva16
Nu am zis ca nu au fost scrise si prostii. :)
Dar au fost publicate si carti bune. Adica, era libertate sa scrii cat de cat, spre deosebire de perioada lui Gh.Dej.
Si acum gasesti carti bune si carti proaste.
|
acum, asta e opinia mea despre foarte multe lucruri de la muzica("rock crestin"/metal ateist(cand scrii o piesa numita "Oda ratiunii" pe heacy metal devii penibil)) la poezie(proletcultism) la arta(arta comunista) daca e luata ca lucru de sine statator si supusa unei ideologii devine deformata si fara valoare.
Mai ales cand e vorba de istorie, cand sunt mari interese ca grupul dominant vrea sa prezinte istoria ca fiind o epoca de aur initiala(comunitarism primitiv, stiinta lumii greco-romane antice, dragoste libera, "Biserica Primara",societate egalitarista), ca apoi grupul opus(chiaburii, religiosii, paganii, heterosexualii opresivi, barbatii) vin, corup toata faza si incep sa persecute opresiv grupul tinta, continua timp de cel putin 1000 de ani, iar apoi se intampla ceva(Revolutia bolsevica, Renasterea, Reforma, miscarea drepturilor civile X2) iar acum grupul tinta este liber sa conduca lumea ca la inceput spre binele ei si spre o Epoca de Aur. Dar opresorii cei rai nu vor sa lase puterea inca si inca trebuie combatuti.
In fine, am divagat mult, dar vroiam sa astern si ideea aceasta,
"Cum sa recunosti cand istoria e manipulata ideologic".
Revenind la idee, nu poti sa ai carti bune de orice daca istoria e manipulata pentru a servi unor interese.
Poate doar daca sunt carti tehnice, ca gravitatia si sistemul biela-manivela nu au culoare politica.