View Single Post
Vechi 06.12.2007, 22:46:37
cod_gabriel cod_gabriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi
"Cand au aparut austroungarii, teutonii, tzarismele shi cazacii, mongolii tatarii, turcii shi musulmanii? Cand?" Eu shtiu istorie destula incat sa afirm ca steaua Moldovei cu cinci coltzuri aia reprezinta, ce tzi-am spus eu, Biruintza in lupta de unul singur cu 5 imperii...
Imperiul Austro-Ungar a aparut in 1867. Pana atunci existase Imperiul Austriac. Inainte de asta, Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, care exista pe vremea lui Stefan, dar nu avea granite cu Moldova, nu includea Ungaria. Si in nici un caz nu a fost in razboi cu Stefan.
Primul tar a fost Ivan cel Groaznic, care a domnit incepand din 1530. Pana la el, exista cnezatul moscovit. Pe vremea lui Stefan, Moldova nu avea granita cu Rusia si nici nu avut razboaie cu rusii. Din cate stiu, Moldova a fost in razboi pe vremea lui Stefan cu turcii, cu tatarii, cu ungurii, cu polonii si cu muntenii. E drept, sunt cinci, dar nu as spune ca sunt cinci imperii. Ungaria si Polonia erau regate de mana a doua, Muntenia se stie ce era.
Tatarii controlau spatii imense in Campia Rusa, dar nu mai era cine stie ce de capul lor pe vremea lui Stefan.
Singurul imperiu redutabil a fost cel Otoman. Care de fapt l-a si batut pe Stefan.
In patriotismul nostru prost inteles, invatam mult despre Podul inalt, dar abia daca mentionam Razboieniul.
Iar pierderea definitiva a iesirii la mare (Chilia si Cetatea Alba) in favoarea turcilor, de catre Stefan, e chiar indecent s-o amintesti.
iar stema aia, ma rog, in capul tau poate reprezenta orice, care-i problema? In fapt, stema includea si o semiluna, numarul de colturi ale stelei a variat, iar steaua era uneori soare.
Si apoi, si daca a batut cinci imperii, ceea ce nu-i adevarat, ce legatura are asta cu sfintenia?
Reply With Quote