Căuta-L pe Dumnezeu în tine
Ție ți se cere însă convingere nestrămutată și neîndoielnică că Dumnezeu poate să-ți îndeplinească cererea, cu condiția ca această cerere să fie spre folos
Dacă te rogi Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, lui Dumnezeu Cel în Treime, nu-L căuta în afara ta, încearcă să-L vezi în tine, trăind în Tine, ca și cum te-ar pătrunde și te-ar cunoaște în chip desăvârșit. „Nu știți, oare, că voi sunteți templu al lui Dumnezeu (al lui Dumnezeu în Treime) și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?“ (I Corinteni 3, 16); „Voi așeza locașul Meu în mijlocul vostru, (...) voi umbla printre voi, voi fi Dumnezeul vostru“ (Leviticul 26, 11-12; compară cu 2 Corinteni 6, 16, 18). „Doamne, cercetatu-m-ai și m-ai cunoscut“, zice David (Psalmul 138, 1).
Dacă te rogi având în suflet îndoială că vei obține ceea ce ceri, adu-ți aminte că la Dumnezeu toate sunt cu putință, că îți poate da orice, în afară de rău, care e partea diavolului; că însuși faptul că ai cerut ceea ce ai cerut devine, în ceea ce te privește, o garanție nestrămutată a îndeplinirii cererii. Eu aș putea să pun la îndoială realizarea unui lucru pe care mi-l propun, la Domnul însă, toate sunt, în mod sigur, cu putință, fiindcă numai la El intenția, gândul devine de îndată faptă, dacă vrea să fie. Dar chiar și cu noi se poate petrece același lucru; cuvântul prin care cerem ceva să cuprindă în sine, virtual, obținerea acelui ceva.
Împreună cu Domnul-Cuvântul, pentru a-ți îndeplini cererea, lucrează Tatăl-Creatorul și Duhul Sfânt-Săvârșitorul. Adaugă posibilității de a-ți îndeplini cererea și nemărginita bunătate prin care Domnul ni Se arată ca Izvor nesecat, ca însăși Existența și ca Cel ce face să existe toate. El este Dumnezeul darurilor, al milelor și al îndurărilor. „Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide“ (Matei 7,7). Mai adaugă la aceasta înțelepciunea lui Dumnezeu, Care, atunci când dă, știe să aleagă pentru noi ceea ce este mai bun, ceea ce se potrivește mai bine stării noastre sufletești și trupești. Ție ți se cere însă convingere nestrămutată și neîndoielnică că Dumnezeu poate să-ți îndeplinească cererea, cu condiția ca această cerere să fie spre folos, să ceri cele bune, nu cele rele. „Tatăl vostru Cel din ceruri va da cele bune celor care cer de la El” (Matei 7, 11).
(Sf. Ioan de Kronstandt, Viața mea în Hristos, Editura Sophia, p. 396)