Spovedania deschide ușa cerului
Omul, deschizându-și inima sa duhovnicului și mărturisindu-și greșelile se smerește și astfel deschide ușa cerului, lăsând să coboare din belșug harul lui Dumnezeu, care îl eliberează.
Ca să simtă cineva odihnă trebuie să arunce molozul dinlăuntrul său. Asta se va face prin mărturisire.
Omul, deschizându-și inima sa duhovnicului și mărturisindu-și greșelile se smerește și astfel deschide ușa cerului, lăsând să coboare din belșug harul lui Dumnezeu, care îl eliberează. Înainte de mărturisire în capul lui există ceată, vede slab și își justifică greșelile sale. Pentru că atunci când mintea lui este întunecată de păcate, nu vede curat. Prin mărturisire face un "fuuu", se depărtează ceata și orizontul se curăță.
De aceea, celor care vin să discutăm o problemă sau să-mi ceară un sfat etc„ dacă nu s-au spovedit niciodată, îi trimit mai întâi să se spovedească și după aceea îi primesc să vorbim.
Unii îmi spun: "Părinte, fiindcă Sfinția Ta îti poți da seama ce trebuie să fac în problema aceasta, povătuiește-mă“.
"Deși mi-aș da seama eu ce trebuie să faci, îi spun, nu vei înțelege tu ce voi spune eu. De aceea mergi mai întâi și te spovedește și după aceea vino să discutăm".
Cum oare să te înțelegi cu un om atunci când se află în altă frecventă?
Prin mărturisire omul aruncă din lăuntrul său orice ar fi nefolositor și rodește duhovnicește.
Într-o zi săpam în grădină, ca să plantez niște roșii. În acel timp vine cineva și-mi spune:
"Ce faci, Părinte?"
"Ce să fac? îi spun. Îmi spovedesc grădina"
"Bine, Părinte, dar și grădina are trebuință de spovedanie?"
"Desigur că are. Am observat că atunci când o spovedesc, adică scot afară pietrele, pirul, spinii etc., face legume alese, iar altfel roșiile se fac palide și slabe!".
Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoință duhovnicească în col. Cuvinte duhovnicești III, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 265-266