View Single Post
Vechi 02.07.2013, 14:48:16
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Frate Ioane,

Înainte să bați ouăle, pune-ți niște întrebări cugetătoare, și anume:

Oare provin de la un animal sănătos?
Ce a mîncat animalul la viața lui? Ghici...
Cît de vechi sînt ouăle, în ce condiții au fost transportate pînă la magazin?
E bine să consumi ulei încins?
Ai putea înlocui omleta cu altceva mai puțin dăunător?
Cum se numește atunci cînd un animal elimină în mod natural un ou? Parcă avea o denumire științifică...
Bune îndemnuri! Mulțumesc, printre altele mi-ai adus aminte de bunica. Și ea mă învăța la fel când aveam 3 ani. Nu strică, totuși, o reamintire.

Florine, eu cu dietele de pe aici n-am nimic în principiu. Bine este să mănânce omul cât mai sănătos și mai ponderat. Dovada sunt eu însumi, ca să trec la argumentul cel mai solid, că nu găsesc un argument mai zdravăn decât propria mea experiență privind alimentația.
Hai să ne lămurim odată pentru totdeauna asupra cestiunii, așa încât și Alin și Ovidiu (îi amintesc întrucât îmi pare că am avut ceva dezacorduri pe tema alimentației și aș vrea ca ei să nu rămână cu o impresie greșită, una care nu mă caracterizează, despre poziția mea privind alimentația):
- nu am fost niciodată gras, cel puțin de la 14 ani când mi-au fost atent și constant monitorizate datele biologice (întrucât am făcut liceul militar și ceva școală militară) raportul dintre greutatea și înălțimea mea a fost cam așa: 1,80 m și aprox. 70 kg. Când făceam atletism de performanță ajunsesem la 67-68 kg.
- în prezent am 1,79 și 67 kg
- consum o masă principală pe zi (de obicei la prânz, uneori dimineața), bogată în legume și fructe, dacă se poate cu iaurt; uneori aleg lapte și puțină carne
- de două ori pe săptămână consum un ou sau două, cel mult; uneori trece o lună fără să apelez la serviciile ouătoarelor
- vara mănînc zilnic supă sau ciorbă de legume, salate cât cuprinde, brânză, fructe la greu, orice gen de fructe (inclusiv de pe jos, murdare, pe la țară, ca în copilărie...)
- nu pot mânca mai mult de un șnițel pe săptămână, nici măcar iarna, întrucât mă simt rău; probabil că ficatul meu nu iubește prea mult carnea prăjită, uleiurile etc.
- consum pește - fiert, prăjit sau fript, de două-trei ori pe lună
- evit dulciurile, gen prăjituri, ciocolată și creme, de care îmi e cam silă, greață...

Acest tip de dietă m-a ținut sănătos toată viața, în orice caz fără probleme digestive sau alte treburi metabolice. Mi-a dat și putere cât să pot munci fizic și să studiez etc.

Am observat că în perioada când practicam sistematic rugăciunea îndelungată, ajunsesem să mănînc mai puțin și mai vegetarian, ca de la sine. Nu făceam un efort aparte, îmi ascultam, doar, corpul.

Întotdeauna am respectat pe de o parte cerințele corpului iar pe de alta recomandările medicului (în general, pentru o viață sănătoasă ori în particular la caz de boală).

Țin mult la vorba din bătrîni care zice să mâncăm cu moderație.
Nu mă ridic de la masă cu stomacul plin, niciodată. Pur și simplu niciodată, în ultimii 30 ani cel puțin, nu m-am ridicat de la masă cu burta plină, cu râgâituri ori alte manifestări.

Ca urmare, discuțiile care înalță castele de detalii superelaborate pe tema hranei, mie mi se par aiurea (chiar pătimașe) și îmi sugerează o anumită înclinare spre bizarerie (ceva mecanism de apărare pe acolo, în loc de confruntare cu cine știe ce probleme emoționale și dezvoltare de abilități acolo unde e vădită lipsa...).
Când, însă, omul e bolnav, înțeleg să aibă o dietă aparte, cea recomandată de medic.
Reply With Quote