Strig-o ca un micuț copilaș pe maica noastră: „Măicuța mea, ajută-mă, dă-mi ceea ce-mi este de folos sufletului, precum știi!
Puterea întregului suflet stă în rugăciune. Și după cum trupul se împuternicește prin mâncăruri și prin diferitele îngrijiri pe care i le dăm, tot astfel și sufletul vrea mai întâi de toate rugăciune, citire, cuvânt duhovnicesc, pildă duhovnicească să vadă, și astfel, încetul cu încetul se deșteaptă. Pentru că dacă îl vei lăsa să doarmă, atunci îl va stăpâni uitarea și nesimțirea.
După cum atunci când facem focul, suflăm în el ca să-l aprindem, tot așa are nevoie și sufletul. Pildele sunt suflările de aer care alungă cenușa, care este uitarea, și aceste suflări aprind cărbunii care nasc căldura. Astfel, pleacă nesimțirea care naște rătăcirea, încât omul crede că este bine, fără să fie însă așa.
Așadar tu, micul meu copilaș, acum că ai vreme, plânge, ca să te umpli de bucurie, străpunge-te, strigă, îmbrățișează icoana Preasfintei, ca și cum ai îmbrățișa-o pe însăși mămica ta, și strig-o ca un micuț copilaș pe maica noastră: „Măicuța mea, ajută-mă, dă-mi ceea ce-mi este de folos sufletului, precum știi!”
Spune-i multe alte cuvinte și vei atrage harul mângâietor asupra ta de fiecare dată când o vei chema în rugăciune. Vei dobândi astfel iubirea.
Ea îți va dărui și rugăciunea, ea va aprinde flacăra și iubirea pentru Hristos, pentru că mijlocește către Fiul ei, și toate cererile ei El le împlinește, pentru că este Maica Lui, și nu îi trece cu vederea nici o dorință. Așadar, ceea ce vrei de la ea, să ceri ca un copilaș care cere de la mama lui ceea ce dorește și se agață de fusta mamei, îi sărută poalele, o îmbrățișează, o umple de lacrimi.
Fă așadar precum îți scriu și, în scurt timp, vei vedea câtă iubire vei afla de la dulcea noastră Măicuță. Cu multă simplitate să mergi înaintea ei, ca să afli curăția sufletului. Simplitatea este reușita mare a sufletului.
(Cuviosul Iosif Vatopedinul, Trăiri ale dumnezeiescului har, Editura Sf. Nectarie, p. 125-126)