Doamne ajută!
Deși acum am foarte puțin timp la dispoziție, nu mă pot abține de la gândul de a scrie aici, urmând ca mâine, la o oră mai rezonabilă, să revin cu mai multe informații documentate.
Am învățat la Facultatea de Teologie despre aceste practici, la disciplina numită Misiologie și ecumenism.
Pentru creștinii ortodocși dezorientați, care se-ntreabă dacă reiki este sau nu compatibil cu sfânta noastră credință creștină, voi preciza, concis, faptul că poziția oficială a Bisericii noastre, predată și în Facultățile de Teologie Ortodoxă, este aceea că practicarea reiki este dăunătoare spiritual pentru creștinii ortodocși. Reiki este o practică spirituală sincretică, nicidecum o știință. Este incompatibilă cu creștinismul, deși unii dintre practicanți, din rațiuni de marketing religios, combină practicile lor orientale cu rugăciuni creștine și chiar își îndeamnă clienții să apeleze la ajutorul duhovnicilor.
Tot din rațiuni de marketing, ei se pretind, în același timp, adepți ai unei căi spirituale, dar și... medici sau, în orice caz, practicanți ai unei terapii științifice.
În realitate, reiki nu face parte din Medicină. Interesați-vă dacă practicantului reiki i se cere să fie absolvent al Facultății de Medicină, sau dacă nu cumva este necesară doar parcurgerea acelor cursuri de inițiere în reiki - cursuri care nu au avizul oficial al specialiștilor în Medicină.
Nu este știință, ci credință religioasă străină de creștinism, concepție spirituală sincretică, combinând anumite concepții preluate din religiile orientale cu idei creștine.
Voi aduce argumente și voi indica surse clare, promit, dar toate acestea mâine, voi avea suficient timp la dispoziție.
Dacă avem dificultăți în viața duhovnicească, putem apela la duhovnicii noștri;
dacă avem probleme de ordin psihic, putem cere ajutorul psihologilor;
dacă suferim de boli fizice/ trupești, îi avem la dispoziție pe medici.
Așadar, pentru rezolvarea oricărei probleme de sănătate sufletească sau trupească, doar două sunt căile de vindecare recomandate de Biserică: credința și știința.
Ambele Îl au ca Izvor pe Dumnezeu: credința în mod direct, iar știința în mod indirect, fiind creată de către oameni, dar cu ajutorul Său.
Nu avem nici un motiv să apelăm la practici spirituale declarate științifice, dacă dorim să-I rămânem fideli lui Hristos al nostru!
Cine dorește să practice reiki sau să adere la alte genuri de sincretism religios, este liber să o facă, dar datoria noastră, a absolvenților de Teologie, este aceea de a arăta clar faptul că aceste practici NU sunt creștine, ci implică adeziunea la alte credințe.
Revin.
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|