Imperialismul cultural britanic se manifesta si in Romania. O mama ne scrie experientele ei. Publicam materialul cu acordul ei.
Buna ziua: Va supun atentiei o problema cu care m-am confruntat. Fiul meu, in varsta de 15 ani, urmeaza cursuri de engleza la British Council. In urma cu cateva saptamani i s-a cerut sa faca o compunere in care sa-si exprime parerea despre... casatoriile homosexuale. Le-am scris un mail si ieri am primit raspunsul. Inca nu le-am raspuns. Probabil ca o solutie ar fi sa-mi retrag fiul de la astfel de cursuri, dar mi se pare mai normal ca ei sa respecte valorile poporului roman si nu noi pseudovalorile lor. Va trimit corespondenta respectiva. Aida Popescu
Mail-ul meu: Buna ziua, Cu neplacuta surprindere am aflat ca baiatului meu i s-a cerut sa faca o compunere in care-si sa-si exprime opinia despre casatoriile homosexuale. As vrea sa va spun ca eu mi-am inscris fiul la British Council pentru A INVATA LIMBA ENGLEZA si in nici un caz pentru a-si da cu parerea despre problema homosexualitatii. Acest subiect contravine convingerilor morale si religioase ale famileii noastre si a majoritatii familiilor romanesti. Deocamdata aceste casatorii nu sunt recunoscute prin lege, asa ca nu vad care este sensul acestui lobby pe care-l faceti. Mi se pare o incalcare a drepturilor copilului meu, mai ales ca este in acea perioada de dezvoltare in care isi formeaza identitatea de sine. Sa inteleg ca aceasta este problema cea mai mare care exista acum in peisajul politic romanesc din punctul dumneavoastra de vedere? Recunosc ca sunt profund dezamagita de acest aspect al cursurilor dumneavoastra. Indiferent de opiniile pe care le aveti in cadrul British Council va cer sa nu-i inoculati copilului meu credinte straine de cultura, morala si religia poporului din care face parte. Aida Popescu
Mail-ul lor: Stimata doamna Popa, Va multumim pentru mesaj.
British Council ca organizatie mondiala are o politica explicita de a promova egalitatea de sanse si diversitatea. Ne desfasuram activitatea in peste 100 de tari din intreaga lume si respectam toate religiile, culturile si stilurile de viata ale oamenilor cu care lucram. Politica noastra nu este de a promova oricare dintre aceste optiuni mentionate anterior, insa nici nu este politica noastra de a cenzura discutiile despre aceste aspecte. In contextul situatiei la care faceti referinta, precizam ca era vorba despre o discutie despre un subiect controversat care facea referinta in mod specific la ‘Ziua Diversitatii’ sarbatorita in Bucuresti. Domnul profesor nu a promovat o opinie anume legata de acest aspect si nici nu a cenzurat opiniile exprimate de catre cursanti; acestia au fost liberi sa exprime orice parere au dorit. Prin urmare, nimic nu sugereaza faptul ca fiului dumneavoastra i-au fost inoculate anumite credinte.
Limbile nu exista izolat si nu sunt predate ca o materie prin intermediul careia se dobandesc cunostinte pur si simplu. Limbile sunt un mijloc de comunicare prin care ne exprimam emotiile: fricile, dorintele, sperantele si visurile noastre. Le utilizam pentru o varietate de functii: pentru a face sugestii si oferte, pentru a negocia, pentru a face sau refuza invitatii, pentru a ne exprima opiniile si acordul sau dezacordul fata de opiniile altor persoane.
Asa cum ati mentionat, fiului dumneavoastra i s-a cerut sa-si exprime parerea despre o tema anume intr-un mediu in care toata lumea este libera sa-si exprime parerea, fara teama. Ne asteptam ca membrii cursurilor din categoria Seniors care se afla la cel mai inalt nivel de limba engleza sa poata sa-si exprime parerile in mod independent despre o mare varietate de subiecte – dintre care unele ar putea fi consideratecontroversate. In plus, daca fiul dumneavoastra va sustine examenul CAE, este posibil sa i se solicite sa vorbeasca despre subiecte controversate si daca va alege sa locuiasca, lucreze sau studieze intr-o tara anglofona sau o alta tara straina va trebui sa poate sa se exprime, indiferent de ce opinii va exprima.
Cu ganduri bune, Head of Courses for Children and Teens LearnEnglishKids Coordinator | Child Protection Focal Point British Council | Teaching Centre | Bucharest – Romania
(mail AFR)