"Legea protectiei Monsanto"
Recent, Presedintele Obama a semnat o lege prin care tribunalele federale nu mai au voie sa interzica produsele modificate genetic, chiar daca testarea acestora ar dovedi ca sunt daunatoare sau daca sunt inca neomologate! Legea este atat de partinitoare, incat a fost denumita de opinia publica "Legea protectiei Monsanto", si nu mai putin de 250.000 de cetateni au semnat o petitie prin care cereau retragerea proiectului. Obama a ignorat insa petitia si a ratidicat proiectul de lege - care, de altfel, numara printre initiatori un senator fost angajat al companiei Monsanto...
"Legea protectiei Monsanto" este doar ultima dintre barierele ridicate din marsul triumfator al gigantilor bio-tech (care folosesc ingineria genetica in biologie). Acestia au dreptul in S.U.A. de a comercializa OMG fara a mentiona pe eticheta ca sunt produse modificate genetic - lasand, asadar, consumatorul cu totul lipsit de aparare si in necunostinta de cauza.
Fata de fermieri, tactica "gigantilor semintelor", cum au fost denumiti, este de hartuire - pe baza principiului ca fiermierii au dreptul de a pastra recolta, dar nu si semintele pentru o viitoare cultura. Conform unui studiu, Monsanto este compania cea mai agresiva in aceasta privinta, deschizand in perioada cercetata nu mai putin de 142 de procese de incalcare a brevetelor impotriva a 410 fermiei si a 56 de mici afaceri, in 27 de state americane. Compania a castigat zeci de milioane de dolari din astfel de procese, insa la mijloc se afla un principiu si mai important:
cine controleaza, in ultima instanta, drepturile de plantare a semintelor in pamant.
Mai rau decat atat, Monsato nu doar hartuieste fermierii care ii cumpara cu buna - stiinta semintele, ci, cu totul socant, si pe cei care se trezesc accidental cu plante crescute din seminte aduse de vant sau pe alta cale pe propriile lor terenuri! Cateva grupuri de mici fermieri americani ("Cultivatorii de seminte organice") au cautat protectie atat pentru propriile culturi bazate pe seminte naturale (dorind ca terenurile sa nu le mai fie "infestate" cu seminte modificate genetic), cat si fata de procesele intentate de companie pentru cultivarea neintentionata de "seminte brevetate". Justitia americana a considerat insa ca temerile acestor producatori agricoli sunt neintemeiate, girand prin aceasta abuzurile Monsanto. Pentru a promova aceasta politica, marea companie a creat o adevarata "politie a genelor", incurajand spionarea si delatiunea reciproca a fermierilor vecini, care au ajuns sa traiasca intr-un climat de suspiciune.
Putem spune, parafrazand o reclama celebra, ca S.U.A. este in prezent "Monsanto Land", aceasta corporatie dominand autoritar lumea politica si agricultura tarii. Dar problema este ca Monsanto nu se multumeste doar cu suprematia pe piata americana. Corporatia vizeaza pietele agricole din tari periferice ale sistemilului capitalist, cum sunt cele din America Latina sau Asia, si are ca obiectiv inclusiv penetrarea pietei europene - lucru nu foarte usor, din cauza rezistentei agriculorilor din tarile mai puternice ale Uniunii Europene. Bresa prin care Monsato cauta sa intre pe piata europeane este chiar tara noastra. Dar mai pe larg despre aceasta strategie a corporatiei americane, in numarul urmator.
Ioan Bucur
http://www.familiaortodoxa.ro/2013/0...-al-europei-i/