View Single Post
Vechi 06.07.2013, 01:58:11
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Văd rezumat aici tot ce încerc să transmit pe această temă de când sunt pe forum. Mulțumesc, Laura!
Aș vrea deocamdată să îmi exprim o mirare: eu înțelesesem, la început de topic, că ideea propusă spre dezbatere se referă la receptarea și trăirea subiectivă a Adevărului.
Altfel spus, cu toții avem același Crez, cu toții mărturisim aceleași dogme, însă considerăm firesc să înțelegem, să resimțim emoțional, să voim și să făptuim în mod personal.
Merge careva cu picioarele altuia?
Gândește cineva exact la fel cu un altul, în toate detaliile și pe toată durata timpului?
Îl doare pe vreunul măseaua din gura altuia? Nu ne-a făcut Dumnezeu persoane? Așadar, pe lângă unitatea noastră ființială, de oameni făcuți după chipul lui Dumnezeu, nu avem și o subiectivitate personală? Una irepetabilă, unică și originală, de unde și crucea fiecăruia?

Așadar, am crezut că se va pune accent pe acest lucru uimitor, cu adevărat tainic, anume: deși suntem cu adevărat creștini cu toții (măcar că suntem botezați și am primit Taina Mirungerii), deși ne închinăm Aceleiași Sfinte Treimi ș.a.m.d. - cu toate acestea suntem mereu subiectivi. Adevărul e Unul, re-prezentarea Lui în persoana fiecărui om are nuanțe cu totul unice, individuale, irepetabile.
Acesta credeam că e subiectul. Să ne minunăm împreună de această taină mare...

Cu atât mai mare taina cu cât, în ciuda unicității fiecărei persoane, suntem, iată, uniți în Duh în comunitatea liturgică.

Or, din câte am constatat, s-a căzut repede (consider cu adevărat că e o cădere de la înălțimea subiectului propus) în veșnicele confruntări sterile. S-au repus plăcile, treaba cu mântuirea altora, cu ecumenismul etc.
Dar oare acesta a fost subiectul dintâi?
Cum s-a ajuns să ne rotim în aceleași cadre vechi?
Eu nu înțeleg, să mă iertați cu toții. Cred că ați rătăcit firul discuției de început, încât acu-i un vas spart în multe cioburi risipite, fraților... Iertare!

Ce-ar fi să reconsiderăm subiectul după miezul lui de început? Că doară nu plantarăm mere să culegem pere...:)
Laura, te întreb pe tine mai întâi, ca inițiatoare a topicului: tu cum vezi problema? Ce ai voit de fapt să propui spre dezbatere? Care e tema, de fapt?
Vă mulțumesc foarte mult pentru aprecieri și încurajări, domnule profesor!
Da, aceasta a fost ideea inițială a topic-ului... și recunosc că am căzut și eu în ispita de a devia de la tema discuției pe care am propus-o... Mă bucur că mi-ați atras atenția să revin la ideea inițială. :)
Hristos în mijlocul nostru!

Cu deosebită prețuire,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote