Dacă te rogi așa cum trebuie, nu-ți mai dorești să te îngrijești îndată de treburi
Orice pravilă de rugăciune lasă urma rugăciunii în suflet, continuarea ei neîntreruptă în aceeași ordine o înrădăcinează în suflet, iar răbdarea în această osteneală înrădăcinează și duhul rugăciunii.
Când îți termini pravila de rugăciune, nu trece imediat la vreo îndeletnicire, ci stai măcar puțin și cugetă: la ceea ce ai făcut și la ce te obligă acest lucru, păstrând după rugăciune mai ales ceea ce te-a impresionat puternic. Însușirea rugăciunii este aceea că, dacă te rogi așa cum trebuie, nu-ți mai dorești să te îngrijești îndată de treburi: cine gustă dulcele, nu-și mai dorește amarul; iar gustarea acestei dulceți a rugăciunii este scopul pravilei de rugăciune și prin această gustare a dulceții rugăciunii în timpul pravilei de rugăciune se educă duhul rugăciunii.
Împlinind aceste reguli mici, îndată vei vedea roadele ostenelii rugăciunii. Orice pravilă de rugăciune lasă urma rugăciunii în suflet, continuarea ei neîntreruptă în aceeași ordine o înrădăcinează în suflet, iar răbdarea în această osteneală înrădăcinează și duhul rugăciunii.
Iată cel dintâi de căpătâi mijloc pentru educarea duhului rugăciunii în noi! Este săvârșirea pravilei noastre, care corespunde cu menirea noastră, însă aceasta încă nu este totul; aici se pune numai începutul științei rugăciunii. Trebuie să mergi mai departe.
(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Rugăciunea, Editura Egumenița, 2008, p. 84)
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|