View Single Post
Vechi 10.07.2013, 10:14:36
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit Remedii duhovnicești împotriva violenței în familie (Maica Siluana)

Studiile privind violența în familie realizate în România arată că, pe durata vieții, 45% dintre femei au fost agresate verbal, 30% au fost abuzate fizic și 7% au fost abuzate sexual. În România numărul femeilor victime ale violenței în familie a crescut de 5 ori din 1996 până în 1998. S-au adoptat legi, s-au înființat centre de consiliere și adăpost pentru victime, fenomenul însă rămâne de amploare. Foarte puțin sau deloc cunoscut este faptul că femeia creștină are la dispoziție, pe lângă mijloacele oferite de societate, și mijloace duhovnicești pentru a-și vindeca familia de această patimă a mâniei și agresivității.

Violența este o boală a sufletului

Ce ați putea recomanda concret femeii aflate într-o astfel de situație? În afară de faptul că poate apela la diferite instanțe, din punct de vedere spiritual poate să facă ceva?

Da, poate și este timpul să facă. Femeia a fost victimă a violenței de-a lungul întregii istorii. Violența este o boală a sufletului, o patimă, un păcat care a cuprins omenirea încă de la început, de când Cain și-a ucis fratele. Mânia care i-a fost dată omului de Dumnezeu ca să biruiască răul, a fost îndreptată asupra aproapelui. Și pe măsură ce omul a devenit mai slăbănogit de păcate și mai neputincios, și-a îndreptat violența asupra celui mai slab decât el. În felul acesta femeia a devenit o victimă din ce în ce mai „autorizată”, în opinia lumii acesteia. Pentru că… așa am apucat, așa a fost dintotdeauna, că femeia e rea de gură și trebuie bătută și așa mai departe…

Ca orice act de violență, îndreptat asupra oricui, violența asupra femeii este un păcat. Și cine acceptă păcatul și nu luptă împotriva lui, devine complice la păcat. Femeia care nu se împotrivește prin căi spirituale, duhovnicești, păcatului celui care o agresează, nu mai este doar victima acestui păcat, ci devine complice la păcat.

În privința violenței asupra femeii este atât de greu… Nu pot vorbi fără implicare emoțională, pentru că eu însămi sunt femeie și am crescut într-o familie în care femeia a fost victima violenței. Tatăl meu, Dumnezeu să îl odihnească, o bătea pe mama. Și eu, copil fiind, nu am văzut vreodată că ar fi pe drept. Poate că, omenește vorbind, or fi fost vreodată motive pentru care mama era lovită, bătută și înjurată, dar Părinții spun: oricare ar fi motivul, nu avem voie să ne mâniem, pentru că Dumnezeu ne dă putere să nu greșim când ne mâniem!

Dacă eu nu-L am pe Dumnezeu, care să mă apere de cel rău, care lucrează și prin soțul meu, și prin tatăl meu, și prin fratele meu, și prin vecinul meu, atunci eu nu mă pot apăra singură, decât prin act violent. Dacă el mă lovește, eu îl jignesc, sau îl lovesc și eu. Pentru că violența este o boală, iar când el își manifestă această boală, dacă eu îi răspund cu violența mea, nu fac decât să îi sporesc răutatea.

Mersul către vindecare la început pare imposibil, de aceea se și înmulțește violența în halul acesta. Pentru că există niște prejudecăți, niște concepții, zidite în mintea căzută, bolnavă de păcat, care favorizează fenomenul. Unul este că „așa sunt bărbații”. Al doilea e că sărăcia ar fi de vină. Trei: că alcoolul este de vină. Dar toate acestea sunt PREjudecăți. Nu este adevărat. Adevărat este că sărăcia îl face mai violent pe cel violent, că alcoolul îl face mai violent pe cel violent, dar nimeni nu îmi ia mie răspunderea că sunt violent. Violența este boală a sufletului meu și EU trebuie să mă fac sănătos.
Reply With Quote