Eu cred ca putem sa ne apropiem de produsul mintii unui geniu,sa beneficiem de el dar nu-i putem intelege mecanismul intern,sunt procese dincolo de limita detectabilului.Pur si simplu sparg barierele limitelor noastre si nu cred in teoria unui asa-numit bagaj genetic care,la un anumit moment,complet aleatoriu,ar produce asa ceva.Ar fi cel mai straniu si irational univers imaginabil.Acest oameni parca privesc o imagine sparta in milioane de cioburi dar care in fata ochilor mintii lor se reintregeste intr-o splendida pictura,iar ei,dincolo de noi,vad intreaga imagine.Neurostiinta,cred eu,este punctul de referinta al viitorului.Cineva spunea sa nu ne grabim sa incadram lumea intr-un tipar impus de noi,sa asteptam pana cand tiparul profund ajunge sa se contureze.Mintea unui asemenea om pare a fi ca o prelungire a ceva din infinitul care ne-a creat,o continuare a lui in lumea noastra,infinit cu care aceea minte se impleteste si conlucreaza ca intr-o simfonie spatiala,stranie,cutremuratoare,unica.Ideile influenteaza profund istoria lumii pe care am cateodata sentimentul ca o percep ca pe un organism cumva viu,pe care o putem influenta sau ne influenteaza,grea limita de separare,facem parte din ea dar unii o transced,spiritual sau intelectual sau ambele.Cred ca fie si o transcedere intelctuala,fiind un copil al spiritului uman in esenta,are si un fel de componenta spirituala,pentru ca,spunea un filosof parca,sentimentului miraculosului este o simtire ce a devenit constienta de spiritualul universului.
|