Armata rusa
Nu sunt nici revizionist ungur sau polonez, insa istoria trebuie recunoscuta asa cum a fost!
Din pacate vad ca dumneavoastra confundati niste date istorice!
1. In 1938 nu s-a semnat nici un tratat intre Polonia si URSS! Granita interbelica dintre Polonia si Rusia sovietica (din 1922 URSS) a fost stabilita conform tratatului de pace de la Riga, semnat la 12 martie 1921 (tratat care incheia razboiul polono-sovietic din anii 1918-1921). Prin acest tratat, partea de vest a actualei Ucrainei si actualului Belarus revenea Poloniei, iar partea de est Rusiei sovietice..
A fost cel mai corect tratat, acestea fiind si granitele care corespundeau cel mai bine cu realitatile din teren (structura populatiei si raspandirea ei, orase ca Brest si Lvov fiind vechi orase poloneze).
2. Tot in aceea perioada, ceea ce astazi este cunoscut ca ""Ucraina subcarpatica"" intra in componenta statului cehoslovac, asa cum era normal;
3. In privinta Ungariei, frontierele sale corecte si normale sunt cele stabilite prin tratatele de pace de la Trianon si Saint German , frontiere existente si astazi.
4. Prin tratatul de la Dorpat, din 1920, se stabilesc frontierele corecte intre Finlanda (care se unea cu partea de vest a Careliei) si Rusia sovietica/URSS.
5. In relatia cu Romania, din pacate nu s-a putut ajunge la o intelere cu partea sovietica!
Astfel, in urma revolutiilor din februarie 1917 si octombrie-noiembrie 1917, Basarabia isi proclama (prin vointa liber exprimata a populatiei basarabene) intai autonomia apoi independenta. Aceasta se inscria si pe linia propaganda de V.I.Lenin- ""popoarele au dreptul la autodeterminare si sa-si hotarasca singure soarta"".
Insa, la sfarsitul anului 1917 si inceputul anului 1918, situatia din Basarabia era extrem de tulbure: elementele bolsevice, cele fidele fostului regim tarist sau elemente pur si simplu puse pe jaf si anarhice, terorizau populatia din Basarabia si produceau mari pagube materiale si haos.
In aceste conditii, ""Sfatul tarii"" decide sa solicite interventia armatei romane, care intra in Basarabia, si pune ordine (eliminand elementele anarhice), fara a se amesteca in treburile de administratie interna a Basarabiei.
Desi Romania nu s-a amestecat in razboiul civil din Rusia (asa cum au facut Franta, Marea Britanie, SUA ori Japonia), iar V.I.Lenin ar fi trebuit sa ne fie reconoscator pentru aceasta treaba, guvernul sovietic decide unilateral sa intrerupa relatiile diplomatice cu Romania si sa-i sechestreze tezaurul.
La 27 martie/9 aprilie 1918, prin vointa liber exprimata a populatiei basarabene, "Sfatul Tarii"" decide unirea Basarabiei cu Romania, reparandu-se astfel marea nedreptate din 1812.
Din pacate guvernul sovietic nu va recunoaste acest act legitim, si discutiile de la Viena din 1924 nu ajung la nici un rezultat.
Ba mai mult, in 1924, agentii NKVD-ului sovietic organizeaza si instiga ""revolta"" de la Tatarbunar!
In 1935-1936, in urma discutiilor dintre ministrul de externe roman Nicolae Titulescu si comisarul pentru afaceri externe a URSS Maxim Litvinov, parea ca se va ajunge la o intelegere. Din pacate datorita prostiei lui Carol al doilea, Nicolae Titulescu este demis, iar ipotetica intelegere cade.
|