View Single Post
Vechi 11.07.2013, 21:00:29
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la pictarea icoanei Prodromița de la Muntele Athos, a cărei cinstire este pomenită, vineri, în calendarul ortodox.

Cunoscuta icoană cu chipul Maicii Domnului a fost zugrăvită, în 1863, de meșterul iconar Iordache Nicolau, la Mănăstirea Bucium din județul Iași. Anul acesta, obștea mănăstirii ieșene a hotărât să realizeze o icoană asemănătoare cu cea aflată în Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte.

Icoana a fost sfințită cu ocazia hramului mănăstirii, în Duminica Tuturor Sfinților, iar mâine va fi depusă într-un baldachin special amenajat în biserică și va fi cinstită, cu priveghere de toată noaptea, la fel ca la Schitul Prodromu din Muntele Athos, a precizat pentru Radio TRINITAS starețul Mănăstirii Bucium din județul Iași, părintele protosinghel Irineu Bălan.
„Maica lui Dumnezeu, de-mi este de folos să mai trăiesc, însănătoșește-mă!”

Deci a cerut ca să-l ducă în biserică și, închinându-se, acestea a grăit către Sfânta Icoană: „Maica lui Dumnezeu, de-mi este de folos să mai trăiesc, însănătoșește-mă, căci cred că poți, iar de nu, fie voia ta; cum voiești, Stăpâna mea, și cum cunoști, așa fă cu mine!”.

Ajungând Părinții cu Sfânta Icoană în Sfântul Munte, la schela Mănăstirii românești, au trimis veste sus, la Mănăstire, ca să se pogoare preoții îmbrăcați în sfintele veșminte, cu cântări și tămâieri, spre întâmpinarea Sfintei Icoane; și așa, ducând-o cu mare pompă în sunetul clopotelor, au așezat-o în Sfânta Biserică, unde se vede până azi și toți câți intră se închină cu multă evlavie și o sărută.
După aceasta, cu sfatul de obște, s-a făcut rânduială și s-a întocmit slujbă, ca să i se facă pomenire în fiecare an cu multă pompă și milostenii, la toți câți se vor aduna din toate părțile.
Se afla pe atunci în Mănăstire un monah topit de boală, cu numele Inochentie, care numai prin suflare se cunoștea că este viu, de trei săptămâni nemâncat, și nu mai putea vorbi nicidecum. Dar cum a intrat Sfânta Icoană în Mănăstire, ca dintr-un somn s-a trezit și a cunoscut că a venit Icoana Maicii Domnului, cu care împreună darul și îndurările sale.
Deci a cerut ca să-l ducă în biserică și, închinându-se, acestea a grăit către Sfânta Icoană: „Maica lui Dumnezeu, de-mi este de folos să mai trăiesc, însănătoșește-mă, căci cred că poți, iar de nu, fie voia ta; cum voiești, Stăpâna mea, și cum cunoști, așa fă cu mine!”. Acestea zicându-le, s-a întors la chilia sa, vesel și plin de duhovnicească bucurie; însă nu a spus nimic, ci îndată a cerut cămașă curată, ca să se schimbe, apoi a cerut să se îmbrace în toată rânduiala monahicească, că era schimnic, și să se împărtășească cu preacuratele Taine.
După aceea, trecând ca un ceas de când se închinase la Sfânta Icoană, și-a dat duhul și s-a dus să stea înaintea înfricoșatului Judecător, având drept protectoare pe însăși Mama lui Hristos Dumnezeu, spre a‑i mijloci fericirea veșnicei Împărății Cerești.
Un alt monah din Mănăstire, anume Serghie, crezându-și minții sale și bizuindu-se în sine, a ieșit din Mănăstire, nespunând nimănui, și a intrat într-o peșteră pustie, cu socoteală ca să se apuce de o nevoință călugărească mai mare.
Odată, rugându-se el după obicei, s-a pogorât deasupra capului său un luceafăr; și sta așa în vederea ochilor lui, însă el își făcea canonul său, încurajându-se; apoi acel luceafăr atât de tare a trăsnit încât monahul, plin de spaimă, a căzut la pământ ca un mort; și tocmai după trei zile s-a deșteptat, însă surd cu desăvârșire și de tot slăbit; și cum a putut, a venit la Mănăstire și a mărturisit întâmplarea ispitei drăcești, dar nu auzea nicidecum, ci numai prin scrisoare se înțelegea cu ceilalți. Văzându-l părinții și făcându-li-se milă de el, l-au dus în biserică, la Sfânta Icoană a Maicii Domnului, și înălțând cu dinadinsul rugăciuni de umilință pentru el, l-a vindecat Maica lui Dumnezeu, redându-i auzul ca și dintâi.
Altădată, pe un meșter dintre cei ce lucrau în Mănăstire, după neîncercate judecățile lui Dumnezeu, l-a apucat un duh necurat, care foarte rău îl muncea; și aducându-l frații dinaintea Sfintei Icoane, citindu-i Acatistul și Paraclisul, grabnic s-a izbăvit omul de acea bântuială drăcească.
În Moldova s-au făcut multe minuni de la Maica Domnului prin această Sfântă Icoană, pe care, precum am zis mai sus, Părinții nu s-au gândit să le însemneze cu de-amănuntul, fiind cuprinși de mare bucurie și îndestulați că au câștigat un asemenea neprețuit și scump odor pentru Sfânta Monastire din nou întemeiată, care nu avea cu ce să se proslăvească; iar cele spuse sunt numai care s-au văzut cu ochii de Părinții noștri și le-au ținut minte, iar altele ni le-au spus cei care s-au folosit de la această Sfântă Icoană.
Am dat scrierii aceste puține, întru slava Maicii lui Dumnezeu și spre folosul celor care nu cunosc minunea zugrăvirii acestei Sfinte Icoane, împlinind din parte datoria pe cât am putut. Și mărturisim și credem cu toată inima că Maica lui Dumnezeu, pentru bunătatea sa, spre folosul celor ce cred și o cinstesc cu credință și cu dragoste, pururea a săvârșit și săvârșește minuni, până la sfârșitul veacului.

(extras din volumul Prodomu - Schitul românesc din Sf. Munte Athos și icoanele sale făcătoare de minuni, Editura Christiana, București, 2004)

Last edited by cristiboss56; 11.07.2013 at 21:10:14.
Reply With Quote