Citat:
În prealabil postat de fallen
De fiecare data dupa ce o fac, la un timp variabil, zic ca n-artrebui s-o mai fac niciodata, pentru ca, dupa o vreme, destul de scurta de obicei, incep sa-mi vina ganduri din cele mai urate, adica nu dinastea lumestiu, de desfranare, etc, ci ganduri cu adevarat urate, pe care prefer sa nu le destainui aici si acum. Stiu ca e "normal" sa se intample asta, dar pana cand? Cand o sa "evoluez" indeajuns? Unii dintre dvs ati mai afirmat ca ar putea fii si vina duhovnicului, insa nu prea vad ce amestec ar putea avea d-lui in treaba asta, gandurile se formeaza in capul meu, nu are el nici o treaba, nici macar nu cred ca l-am mai vazut de atunci, deci chiar nu mi se pare ca ma influenteaza cu nimic in sens negativ.
|
Din câte cunosc, ca psiholog vorbesc acum, acesta este un mecanism de bază în conflictul nevrotic. Ne muncește pe mulți dintre noi.
Consider că sunt două căi principale de lucru:
a) intrarea într-o psihoterapie de factură analitică (destul de lungă, costisitoare și dureroasă, însă cu rezultate bune, de obicei); conceptele cheie aici: "conflict" și "compulsie"; în Analiza Tranzacțională ar fi vorba de: "energii nelegate", "scenariu și contra-scenariu" etc. Sunt lucruri care capătă sens și rost doar în relație terapeutică, dacă voiești și dacă îți permiți, ca resurse de tot felul (emoțional, financiar etc.);
b) lucrul mult mai serios în plan duhovnicesc. Legat de aceasta, ucenicul Cuviosului Gheron Iosif primește de la Stareț, cu ocazia unui gând asemănător cu ale tale, următoarea remarcă (redau aproximativ, din memorie):
"Mă mir de tine, fiule... Să știi că dintr-o inimă curată nu pot izvorî astfel de gânduri..."
M-aș bucura să mergi pe linia monahului Efrem, după ce a auzit ce i-a spus Gheron Iosif Isihastul (la care mă rog acum să se roage și pentru noi, păcătoșii și nevrednicii).
Ce a făcut monahul Efrem, poți afla citind minunata carte "Starețul meu, Gheron Iosif Isihastul". Se găsește în librării; a citat din ea, adeseori, colegul nostru CristiBoss.
Curaj și Doamne ajută!