Tot astăzi pe 13 Iulie este sărbatorit (de către OCA) Noul Mucenic Constantin Oprișan. (m. 1959).
http://www.miscarea.net/1-constantin-oprisan-martyr.htm
"Voi muri, dar după moarte mă voi ruga lui Dumnezeu pentru voi!"
Ultimul an din viață l-a petrecut la Jilava. Martor la moartea lui Oprișan, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a povestit în cartea "Tinerii vremurilor de pe urmă. Ultima și adevărata răzvrătire" (Ed. Sofia, 2002):
"În celula mea era un om, Costache Oprișan, ai cărui plămâni erau slăbiți de tuberculoză (...) Nici de vorbit nu vorbea prea mult. Dar fiecare cuvânt pe care îl rostea era un cuvânt sfânt, numai despre Hristos, numai despre dragoste, numai despre iertare. Își rostea rugăciunile, și ce impact puternic avea asupra noastră când îl auzeam rostind acele rugăciuni și aflam cât de mult suferea! Nu era deloc ușor. (...) Un sfânt locuia în celulă cu noi. Simțeam prezența Duhului Sfânt în jurul său. O simțeam pur și simplu. Chiar și în ultimele sale zile, când nu mai era capabil să vorbească, nu a încetat să-și arate bunătatea față de noi. Îi puteam citi în ochi lumina spirituală și dra*gostea. Fața sa era inundată de dragoste. Era complet dăruit oamenilor, fiind și foarte inteligent - uimi*tor de inteligent. Nu vorbea prea mult despre el însuși. Vorbea în schimb despre credință, despre dragoste, despre rugăciune. Se ruga tot timpul. Nu era deloc ușor să fii în celulă tot timpul cu aceiași oameni. (...) Nu a spus niciodată vreo vorbă urâtă despre torționarii săi, iar nouă ne vorbea depsre Iisus Hristos. (...) Constantin era gata să moară. M-am uitat la el. Fața îi era complet slăbită. Ochii îi erau deschiși și am văzut deasupra ochilor săi ceva ca o perdea de ceață. M-am speriat foarte tare. Am simțit că va muri și voi fi singur în celula lui. Mi-am pus mâinile pe ale sale și i-am zis: «Constantine, nu muri! Nu muri! Vino înapoi! Vino înapoi!». (...) Am avut sentimentul că fusese pregătit să pășească în lumea de dincolo, iar eu îi cerusem să se întoarcă în celulă. Aceasta îl în*spăimânta și de aceea a început să plângă. (...) Constantin Oprișan plângea fiindcă eu îl silisem să se întoarcă. După câteva minute a murit".
Gardienii au luat trupul numai piele și os și l-au dus. Unul dintre colegii de celulă i-a pus o floare albastră pe pieptul gol sub care bătuse inima plină de Hristos a lui Constantin Oprișan. Înainte de a muri, rostise cuvintele: "Voi muri, dar după moarte mă voi ruga lui Dumnezeu pentru voi!".