Sa-i speriem de mici
2. La un moment dat, exasperat ca astia tot amanau sa-i dea repartitie pentru locuinta, tata s-a enervat si a zis "Lasa ca va aranjez eu". S-a dus la Vaslui la partid si a zis "Vreau sa fac cerere sa emigrez in URSS cu familia ca am neamuri acolo".
Cand a auzit unu Tanase de la partid a ingalbenit si a incercat cu frumosu- "Stiti, e prestigiul tarii, nu se poate, etc". Cum tata era hotarat a zis "Nu discut nimic- am dreptul conform legii fac cerere". La care Tanase n-a avut ce face si a trebuit sa-i inregistreze cererea.
Cand s-a intors in Husi s-a intalnit ca baietii de la securitate, care au venit la dansul cu o mutra de inmormantare si au zis "Vai dom' sef ce ne-ati facut!". La care tata foarte mirat "Ce v-am facut ma ?!" Iar ei au zis "pai sa vedeti, ne-au luat sefii la intrebari ca de ce n-am stiut de intentiile dumneavoastra"! La care tata foarte mirat "Pai cum vine treaba asta, voi tre' sa stiti ce gandesc eu ?!" La care securistii au inceput sa se lamenteze "Pai stiti, ne cer sefii, e o situatie, etc". La care tata zice "Bine ma data viitoare am sa va zic ce am de gand ca sa nu mai aveti probleme cu sefii! Da' masa la Cina tot voi o dati ca m-ati suparat"! La care securistii zic "Bine dom' sef. Dar stiti, am aveea nevoie de un frigider si aragaz pentru un coleg"
3. Tot asa cand a fost prin anii 70' intr-o excursie in Cehoslovacia la plecarea din vaslui a venit ghidul insotitor la tata si i-a zis: "Stiti, este un tovaras Parjol care insoteste grupul. A sa colaborati cu el pe durata excursiei". La care tata zice "Da nici o problema" (daca zicea nu stia ca nu mai pleca in excursie).
Insa cand a ajuns in Praga si a venit tovarasul Parjol la dansul sa-i zica "Vedeti pe unde va duceti, cu cine discutati, etc". La care tata foarte hotarat i-a zis: "Tovarasul Parjol, eu nu stiu daca dumneavoastra a-ti platit excursia asta, dar eu am platit-o asa ca nu-mi ziceti mie ce sa fac"! La care tovarasul Parjol foarte mirat "Ei, a sa aveti probleme cand va intoarceti in tara"! Si tata i zice "Lasati, asta mai vedem noi".
Bineinteles ca n-a avut nici o problema cand s-a intors in tara!
Peste ani de zile cand se duce la ICRM la Iasi sa ia niste mobila, il intalneste pe tovarasul Parjol care acuma era sef de depozit la mobila. Si a inceput Parjol sa se scuze- "Stiti, atunci cu excursia n-am vrut, a fost o situatie, etc"
In plus din discutiile cu soferii de la ITA doar au zis deschis ca mai luau si ei acolo cativa calatori fara bilet ("sa iasa de-o friptura la cap de linie"), iar gestionarii luau ciubuc de la oameni, ori nici unii nici altii nu au zis sa fi avut probleme deoasebite cu securitatea!
Important era sa-ti vezi de treaba, sa nu intinzi coarda prea tare la "mica ciupeala" si mai ales sa nu pagubesti "avutul obstesc" si unitatea (la o lipsa in gestiune de la 3 salarii tarifare in sus era puscarie curata)
|