View Single Post
Vechi 16.07.2013, 03:43:05
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Iar ce "trafic" faceau muncitorii de la fabricile din Husi..........daca lucrau la fabrica de conserve la iesirea din schimb nu plecai fara doua-trei conserve pe sub haina, daca lucrai la "Moltotext" imposibil sa nu faci rost de un tricou, de o bluza, etc, daca lucrai la "Husana" ieseai din tura incaltat cu alta pereche de papuci decat aia cu care ai intrat, iar daca aveai norocu' si lucrai pe la abator sau MAT nu mai zic!
Mai nasol de aia de la "SUC"- nu puteau sa plece cu foaia de tabla la din unitate.
La schmbul de tura se adunau toti la "Carpati" la o bere si ce troc era acolo- ziceai ca-i bazar!
De acest "troc" erau constienti si baietii de la securitate si militie, dar era tolerat (pana la o anumita limita) ca vorba aia era de unde!

Toate chestia era sa stii sa "mergi inchis", sa nu exagerezi si sa fii un pic istet (adica sa nu faci "valuri" prea mari).
Asa intr-un colectiv de munca nu era o problema ca spuneai o gluma ori o critica la adresa regimului, insa sa nu "bati toba" in piata mare.
Curat virtuți creștine!
Curat popor creștin!

Se văd și roadele, astăzi... Și s-or vedea în continuare, peste ani.

Bine, Florine, și toate astea sunt, după tine, lucruri de laudă? Ce criterii morale, civice etc. sunt împlinite?
Românul ăsta isteț și "traficant", de care vorbești, să fie pentru noi și copiii noștri cumva model? Să bagi conserve sub haină, să faci rost de-un tricou, de-o pereche de papuci și de-o halcă de carne?... Cum nu ți se face greață și milă? Regreți acele vremuri, oare? Ni le dai ca exemplu de "bine" pentru oameni?
Asta e scara ta personală de valori morale?
Ce-ai prezentat tu mai sus e, într-adevăr, produsul sinistru, dezumanizat, al statului polițienesc ceaușist.
Și eu, care aveam, uneori, regretul că l-au împușcat pe Ceaușescu...

Problema nu e doar că s-a trăit acest experiment coșmaresc de tip gulag, unde torționarii se pupau cumsecade pe burtă cu victimele, ci mai ales că tinerii ca tine găsesc OK acele sinistre strâmbătăți și mutilări ale personalității și demnității umane. Asta e cu adevărat îngrozitor! Iată "omul de tip nou", visat de Ceaușescu! Fantome ale subumanității.

Vai, când recitesc ce-ai scris, când văd seninătatea cu care descrii, parcă oarecum mulțumit de situație, realizez ce i-au făcut nenorociții ăia poporului român... Nici când am citit cărțile din "Memorialul durerii" nu am fost atât de surprins și de uluit-necăjit ca acum.
("Fenomenul Stockholm", curat, cum am mai remarcat deja de câteva ori pe forum.)

Dumnezeu să-ți ajute, tinere, să-ți depășești orizontul copilăriei tale și să descoperi demnitatea omenească și virtuțile creștine!
(Pentru început, însă, mai la îndemână ar fi să descoperi muzica adevărată. Că ureche muzicală îmi dau seama că ai, destul de bună, întrucât am văzut că scrii corect, iar nu agramat ca mulți dintre colegii tăi de generație. Felicitări pentru modul corect în care scrii românește!)

Last edited by cezar_ioan; 16.07.2013 at 03:56:04.
Reply With Quote