Citat:
Īn prealabil postat de Seraphim7
Da am vazut un documentar despre Champollion insa nu retin ce anume spunea hierogliful.Am impresia ca si un englez era lansat in traducerea acestuia dar francezul a reusit in cele din urma.Bineinteles si biserica era cu ochii pe Champollion,asa cum a fost pe Galilei....Pacat!!!
|
Era vorba de doua ,,cartuse",unul descoperit pe templul de la Abu-Simbel,care contineau de fapt numele unor faraoni,unul fiind Ramses.A fost primul pas,geniul lui Champollion a intuit corect semnificatia.Intradevar si englezii intrasera in cursa pt descifrarea lor dar savantul englez care conducea cercetarile,nu-mi aduc aminte numele lui acum,se impotmolise exact unde Champollion reusise,intrucat englezul incerca o traducere paralela intre greaca si egipteana folosind ,,Rosetta Stone".Insa Champollion avea la dispozitie acel ,,cartus"care nu suferise influente grecesti si a intuit si apoi demonstrat exact acolo unde istoria era doar o mare necunoscuta.Englezul nu i-a pus bete-n roate,a intuit geniul francezului si cred ca l-a admirat.Istoria i-a dat dreptate lui Champollion,pasiunea si determinarea lui nu au fost in zadar,detractorii disparand undeva in anonimatul timpului.