View Single Post
Vechi 17.07.2013, 10:15:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Categoric, DA! De la Însuși Dumnezeu am învățat aceasta. El Însuși S-a întrupat, a pătimit și S-a jertift pe Cruce ca să apere și să salveze PERSOANE, nu concepții. Concepțiile le apăra numai omul, posibil și dracu, altceva neavînd, nefiind. Domnul, însă, apără persoane, oameni vii în carne și oase, suflete întregi. Tocmai din acest motiv noi Îl numim Mântuitor al viilor (nu al concepțiilor vii, ci al oamenilor vii precum Iacov, Isaac etc.). El a vindecat orbii, nu concepțiile despre orbi. Leproșii, nu conceptul de lepră. A înviat morții, nu concepțiile noastre despre morți. Lazăr era un om, nu o concepție.
Domnul a murit și a înviat ca Persoană cu două firi: dumnezeiască și omenească.
Nu a murit și înviat o concepție, ci o Persoană.
Nu o concepție ne mântuiește, ci o Persoană, de fapt 3 Persoane sfinte, o Ființă.
Astfel, eu trag nădejde că mă va învia și pe mine, păcătosul, ca persoană.
Pe tine te va învia, se pare, ca și concepție (cacofonic sau nu, ce mai contează).

DA! Apăr mereu mai întâi persoana, indiferent ce concepții susține. Rezolvăm apoi și concepțiile, nu-i bai. Avem tot timpul.
Pentru că Dumnezeul nostru ne-a cerut să iubim pe aproapele nostru, iar nu pe concepția noastră, frate!
Doar ca sa-ti imbogatesc referintele, Iti aduc aminte ca era o categorie de persoane pe care Mantuitorul nu o apara ba dimpotriva, avea cuvinte destul de dure la adresa lor.

Se refera la cei fuduli cu trairea lor "duhovniceasca", atat de plini de sine incat se considerau reperul ultim a tuturor celorlalte repere (inclusiv Sf. Scriptura a caror interpreti absoluti se considerau) dar care prin ideile si felul lor de a fi de fapt subminau tocmai valorile pe care le sustineau ca le practica si reprezinta.

In rest, ne pricepem toti sa construim fraze frumoase, sa plasam strategic cuvinte si expresii care dau din coditza, dar fara adevar sunt pur si simplu patetice.

Last edited by AlinB; 17.07.2013 at 10:29:31.
Reply With Quote