View Single Post
Vechi 20.07.2013, 22:50:51
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Critic poti ajunge la concluzii precum ai aratat in final,de opozitie,sau cel putin de intelegere variata,in functie de diferite elemente.Duhovnicesc cred ca te tii de un fel de ,,fir rosu"care strabate chiar marea in furtuna a diversitatii opiniilor personale.
Exact asa spunea si parintele Sofronie numai ca in loc de metafora „fir rosu” el folosea „fir de aur” :)

Citat:
Critic este greu sa te tii acel fir pt ca el nu este demonstrabil si cuantificabil in termeni rationali ci intra intr-o alta sfera unde ratiunea in sens strict nu are ultimul cuvant,si cred ca este normal cel putin pe acest aspect.
Cred ca prin ratiune te referi la partea discursiva a mintii, la cea care analizeaza, face deductii/inductii, etc.
O idee similara am ascultat zilele trecute intro conferinta foarte interesanta tinuta de Sorin Mihalache. El spune acolo ca prin minte noi intelegem doua lucruri: acest demers discursiv, si acea putere a omului care vede pe Dumnezeu ca lumina (inima fiind cea care simte caldura Lui). Mergand pe un text apartinand lui Teofilact al Filadelfiei el arata ca parintii filocalici, atunci cand vorbesc de minte, au in vedere cu precadere cel de-al doilea inteles. Deci, din cate am inteles eu, ei invata ca in masura in care intram in sfera de care vorbesti, in aceeasi masura inceteaza orice demers de tip discursiv, legatura nemijlocita cu Dumnezeu realizandu-se prin minte nu prin cuget....dar ma opresc fiindca zic monahii din Athos ca atunci cand vorbesti de lucruri care te depasesc e graire in desert :). Astia sunt „talibani” rau de tot, nu ii vindeca nici macar Uniunea Europeana....mai au o vorba...cica „cine vorbeste despre lucruri duhovnicesti in primii zece ani de manastire este nebun”...in privina forumurilor nu au prescris nimic explicit deci ma consider conform cu legea...

Citat:
eu sunt pe partea critica si tocmai de aceea trag cu ochiul peste gard,din cand in cand,la vecinul duhovnicesc sa vad cum a descurcat firele :)
Foarte frumos dar ai grija la cine tragi cu ochiul fiindca ne-au ajuns vremile profetite de Efrem Sirul care spunea, dupa cum probabil stii, ca o sa aiba omul tot felul de vecini numai vecini duhovnicesti nu. Mai sunt insa cativa prin munti daca ai rabdare sa cauti :P
Concediu cat mai fain! :)
Reply With Quote