Si eu am citit povestea asta. Chiar pe internet si nu cred ca e greu de gasit.
Din cate-mi aduc aminte, episodul cu razboiul este ultimul. Dupa asta este concluzia inteleptului om, care aflandu-se la mare necaz, nu dispera iar in momentele de mare bucurie nu se extaziaza. Deci concluzia este ca in orice situatie trebuie cumpatare si ca nimic nu este ceea ce pare a fi.
Acuma , permiteti-mi sa spun si eu o poveste chinezeasca:
Un mare dregator, da o masa festiva la care invita multa lume. Cu aceasta ocazie invita si pe un om foarte modest, sarac, de care, isi pune in gand, sa-si bata joc si sa se amuze cu prietenii lui. Il aseaza, deci, la masa chiar langa el si la desert servindu-se pepene, dregatorul a pus, rand pe rand, coaja fiecarei felii pe care a mancat-o in farfuria vecinului, omului celui modest. Si s-au adunat asa, multe coji in farfuria bietului om,desi el a mancat doar una. La finalul festinului, bogatul zice:
-Uitati, oameni buni, cata lacomie la acest om: a mancat 5 felii de pepene!! Ce lacom! Ce rusine!
Toata lumea rade si arata cu degetul pe bietul om... Dar acesta nu se pierde cu firea, si raspunde:
-Da, asa este... Sunt un lacom, insa vecinul meu, cel care rade acum de mine, este si mai lacom, deoarece, uitati, el a mancat si cojile de la pepene. priviti, desi e farfuria lui e plina cu seminte, el nu are nicio coaja in farfurie!!!
Asa a fost. Cine sapa groapa altuia, cade el in ea...
|