Citat:
În prealabil postat de Parascheva16
Nu fi asa dur. Sangele apa nu se face. Poti sa fi bun roman oriunde ai fi. Sunt destui si in prezent si in trecut, care au plecat, au studiat si s-au intors si au facut ce au putut ei ptr. tara. Una e sa pleci temporar, alta e sa pleci si sa spui la toti strainii ce rai sunt romanii si ce "nashpa" e Romania.
George Enescu si Brancusi, desi au fost in Franta si au fost mai apreciati acolo, tot romani sunt.
|
Eu vorbeam de patriotism, nu de a fi sau nu un bun roman. Patriotismul cere in primul rand sa traiesti in mijlocul neamului tau, sa simtit pe propria piele zbuciumul, obstacolele, conditia sociala etc. Cei plecati temporar pot sa isi exprime patriotismul doar la reintoarcere, daca isi pun calitatile obtinute din exterior in slujba neamului, atunci da, tot respectul.
Desigur mai sunt si cazuri de exceptie, unda mari romani au trebuit sa plece fiind persecutati de sistem. Insa majoritatea pleaca refuzand crucea: "In sudoarea sudoarea fetei tale iti vei manca painea ta".
Nu am nimic cu cei plecati, doar mi se pare superficial ca ei sa isi atribuie calitatea de "patrioti". Intradevar, e frustranta situatia in Romania, o simt pe propria piele. Lipsa stabilitatii financiare si e dezvoltarii pe plan profesional, incompetenta in punctele cheie din piramida sistemului etc.
Rabdare...romanul e tinut intr-o continua smerenie, caci "o inima smerita si infranata, Dumnezeu nu o va urgisi."
Toate cele bune!